SMHI utsett till Sveriges Modernaste Myndighet

SMHI har tagit hem priset som Sveriges Modernaste Myndighet 2013. Utmärkelsen delades ut på Kvalitetsmässan i Göteborg under tisdagskvällen. - Samverkan och öppenhet är viktiga ledord i vår verksamhet, säger Lena Häll Eriksson, generaldirektör.

Priset delades ut av civil- och bostadsminister Stefan Attefall under Kvalitetsmässans invigningsgala på tisdagskvällen. Juryns motivering lästes upp:

”SMHI är i bred mening en bra exponent för den moderna staten. Här finns maximal kundorientering, största möjliga öppenhet och en frimodig användning av den senaste tekniken för att utveckla en ännu bättre verksamhet och ännu säkrare väderprognoser.”

Samverkan och öppenhet

- Samverkan och öppenhet är viktiga ledord i vår verksamhet. Vi ser utmärkelsen som en bekräftelse på att vi har etablerat ett förhållningssätt som gör det möjligt att arbeta både nyskapande och effektivt, säger Lena Häll Eriksson, generaldirektör.

- Vi antar också aktivt viktiga utmaningar för samhället. Det gäller inte minst inom områden som kunskap för klimatanpassning eller vår högaktuella satsning på att göra mer och mer data öppna.

Fyra kriterieområden utvärderas

Utmärkelsen Sveriges Modernaste Myndighet utgår från fyra kriterieområden. Tillsammans definierar de vad som ska förväntas av en modern statlig myndighet.

  • Kvalitet, enkelhet och effektivitet
  • Engagerade och kompetenta medarbetare
  • Förnyelse och innovation
  • Hållbar och miljömedveten utveckling

Bakom utmärkelsen som ska stimulera fortsatt kvalitetsarbete i staten står Näringsdepartementet, Innovationsrådet, VINNOVA, E-delegationen, Naturvårdsverket och Kvalitetsmässan tillsammans med de fackliga organisationerna ST och Saco-S samt Riksdag & Departement.

- SMHI har ett arbetssätt och en organisation där vi vill ta till vara varje medarbetares professionella kompetens. Utmärkelsen är mycket hedrande och går till hela vår myndighet och alla 660 medarbetare, säger Lena Häll Eriksson.

Pressmeddelande från kvalitetsmässan, 19 november

logga Sveriges Modernaste Myndighet 2013