Det nya projektet heter FANFAR (ReinForced cooperAtion to provide operatioNal Flood forecasting and Alerts in West AfRica). Syftet är att föra över kompetens för att använda, förvalta och utveckla de tekniska systemen i Västafrika, samt att utveckla distributionskanaler, så att varningar för höga flöden verkligen når ut till olika myndigheter och till allmänheten i regionen. På så sätt kan både liv och egendom räddas.
– Det är ofta de fattiga som drabbas värst av översvämningar. Därför känns det verkligen jätteviktigt att vi kan hjälpa till att sätta upp ett prognossystem som gör skillnad i några av världens fattigaste länder, säger Berit Arheimer, chef för hydrologisk forskning på SMHI.

Viktiga verktyg för bättre beredskap
Västafrika har drabbats av återkommande översvämningar de senaste åren, även i det torra Sahelområdet vid randen av Sahara. I Niamey, till exempel dog nio människortill följd av höga vattenflöden vid ett tillfälle i juli 2017.
– De ökande problemen beror både på mer intensiv nederbörd och alltför intensivt jordbruk som bidragit till sämre markinfiltration. På SMHI har vi studerat dessa processer i Västafrika de senaste sex åren i ett antal forsknings-projekt, berättar Berit Arheimer.
SMHIs hydrologiska modell HYPE finns uppsatt för Nigerfloden och levererar prognoser via en molnbaserad plattform, där den även kan uppdateras med hjälp av satellitdata.
– Vi kommer att använda verktygen i det nya projektet, de ska också vidareutvecklas i samverkan med lokala och regionala användare, säger Berit Arheimer.
Viktigt användarperspektiv
– Vi ska ha fyra större workshops med användare i regionen och de ska fungera som hjärtslag i projektet, som drivkraft för alla våra aktiviteter, säger Jafet Andersson, forskare i hydrologi på SMHI och blivande koordinator för FANFAR-projektet, och fortsätter:
– Det är viktigt att vi jobbar iterativt och agilt, så vi kan ge allmänheten den information de verkligen behöver för sin säkerhet och teknik som instituten i Västafrika kan använda långsiktigt.