
Under säsongen har SMHIs meteorologer varje dag en genomgång av väderläget, tillsammans med Naturvårdsverkets lavinprognostiker.
– Vi skickar väderunderlag och har en genomgång tillsammans med lavinprognostikerna på Naturvårdsverket i Östersund via videokonferens varje dag och har då vädret de närmaste 48 timmarna i fokus. Genomgången handlar mycket om dialog och vi diskuterar sannolikheter och osäkerheter i väderutvecklingen, berättar Mats Johansson, chef för meteorologiska prognos- och varningstjänsten vid SMHI.
Vädergenomgångarna börjar den 20 december med tre områden, två i Jämtlands län och ett i södra Lapplandsfjällen.
Vind, nederbörd och temperatur
För att fånga utvecklingen i fjällterrängen använder SMHI sin högupplösta vädermodell och meteorologernas erfarenhet av fjällväder.
– Vind och nederbörd är intressanta väderparametrar som direkt påverkar lavinrisken. Förändringar i temperaturen inverkar också, förklarar Mats och fortsätter:
– Arbetet med underlag till Naturvårdsverket och samarbetet med lavin-prognostikerna är viktigt på flera sätt. Dels bidrar vi till lavinprognoserna, dels får vi genom samarbetet ännu större kunskap om fjällväder.
Fjällvädret är speciellt – det kan förändras snabbt och bli väldigt dåligt. Det kan också variera stort mellan platser som ligger nära varandra.