September 2013 - Varm start gav sen höst i norr

Detta är en första preliminär sammanfattning av månadens väder. En djupare analys kommer inom kort.

September började varmt, men i mitten av månaden slog temperaturen om och hösten nådde nästan hela landet innan månadens slut. På vissa håll upplevde man den blötaste septembermånaden i mannaminne, medan man på annat håll upplevde den torraste september sedan 1875.

Inledande sensommarvärme i hela landet

Temperaturavvikelse september 2013 preliminär
Preliminär avvikelsekarta för temperaturen, 1-29 september 2013 Förstora Bild

Efter ett inledande varmt smårusk i början av månaden så fick man på de flesta platser i landet uppleva nästan två veckor av högtrycksbetonat sensommarväder med små regnmängder och höga temperaturer. Det var under dessa dagar som månadens högsta temperaturer uppmättes, allra varmast var det i Gävle med 26,1° den 8.

Detta högtryck höll den inkommande paraden av lågtryck från Atlanten stången mer eller mindre fram till 15 september då ett djupt lågtryck med sitt centrum ute över Norska havet blev för mäktigt.

Den tillhörande nederbördsfronten rörde sig sakta upp över mellersta delen av landet innan den mer eller mindre parkerade över Jämtland, Ångermanland och Medelpad under några dygn, men stora regnmängder som resultat. Västmarkum uppmätte till exempel totalt drygt 115 mm på två dygn. Medan man på sina håll fick uppleva den blötaste septembermånaden i mannaminne så har man på andra håll haft det ytterst sparsamt med nederbörd. I till exempel Jönköping-Flahult, är detta den torraste septembermånaden sedan 1875.


Kyligare avslutning

Nederbördsavvikelse september 2013 preliminär
Preliminär avvikelsekarta för nederbörden, 1-29 september 2013 Förstora Bild

Månaden avslutades med att ett nytt högtryck växte sig starkare och höll emot inkommande lågtryck från Atlanten men de östra delarna av landet fick ändå känna av en del regn och skurar på grund av ett lågtryck med sitt centrum över Ryssland. I samband med detta lågtryck svepte också betydligt kyligare luft ner från norr och till slutet av månaden hade hösten nått hela vårt land med undantag för kustregionerna i Götaland samt Öland och Gotland.

För delar av norra Norrland så innebar detta att hösten i år kom rekordsent.

Längst upp i nordligaste Norrlands fjälltrakter har den kyligare luften också inneburit att de nu har fått vinter. Säsongens första snötäcke bildades natten mellan den 25 och 26 i de västra delarna av Norrbotten, men månadens lägsta temperatur hämtar vi från värmländska Gustavsfors, där man uppmätte -7,6° den 26.