Sen isläggning på sjöar

Det milda vädret påverkar isen på landets sjöar. I år har isläggningen på små sjöar i norra Sverige skett ungefär tre veckor senare än normalt. Många sjöar som vanligtvis är islagda vid den här tiden på året är fortfarande öppna.

Frost i vassen men ingen is på sjön

I slutet av november är normalt små sjöar i hela Norrland och norra Svealand islagda. I år är det en betydligt mindre del av landet som har islagda sjöar.

En förutsättning för att isen ska kunna lägga sig över en sjö är att vattnet är avkylt till fyra grader. När det är uppfyllt är det främst vind, molnighet och lufttemperatur som är avgörande för när vattenytan avkyls till noll grader och isläggning sker. Isen lägger sig ofta en klar och kall natt. Små sjöar avkyls tidigare och blir islagda före de större sjöarna.

På grund av de relativt höga lufttemperaturerna har det dröjt innan vattnet i sjöarna kylts ner så pass mycket att isläggning kan ske.

Isläggningen ca tre veckor senare än normalt

SMHI observerar isläggning i ca 150 sjöar i landet. Många av dessa har observationer ända från 1870-talet. De tidigaste sjöarna brukar lägga sig runt den 20 oktober, men i år har de istället lagt sig cirka tre veckor senare. För många små sjöar i norra Sverige har isläggningen skett ännu senare än i år endast 1987, 2000 eller 2005.