Satellituppskjutning idag blir början på ny era

Idag skjuts den amerikanska polära satelliten NPP upp i rymden. NPP har helt nya instrument ombord som kommer att ge bl a SMHI mer och bättre data om både väder och klimat. Nu installeras en ny satellitantenn inuti "radomkulan" på SMHIs tak.

Fredagen den 28 oktober skjuts NOAA/NASAs nya polära satellit NPP upp. Den blir först ut i en ny serie av amerikanska satelliter som har flera nyutvecklade instrument ombord.

– NPP ska ingå i ett globalt observerationssytem och tillsammans med de europeiska satelliterna Metop övervaka mängder av variabler. De kommer att ge bland annat väderinstitut som SMHI ännu bättre indata till både väderprognoser och klimatforskning, där kontinuerliga mätserier är viktiga, säger Anna Geidne.

Data om moln, fukt, temperatur, alger och is

På SMHI bearbetas satellitdata för att få information om allt från molntyp, molnhöjd, vulkanaska och atmosfärens sammansättning, till information om jordytan som kan vara snö och is, havsytans temperatur och algblomning.

Känslig även för månljus

– Ombord på NPP finns bland annat ett nytt bildinstrument, VIIRS, som förväntas ge bättre kvalitet genom högre upplösning och fler kanaler. Vidare har NPP kanaler för specifika ändamål som att urskilja cyanobakterier, alltså algblomning. Den har också en ny kanal som är extra känslig för svagt ljus och som därför kan utnyttja exempelvis månljus, förklarar Anna.

NPP har också andra sorters instrument, bland annat ett som mäter fukt och temperatur i över tusen kanaler i samma mätning, och som därför passar bra att använda för att beskriva atmosfären som helhet. Detta används som indata till prognosmodellerna.

Antenn och radomkula byts ut

radom - runt hölje som skyddar satellitantennen

För att ta emot dessa data som skickas i ett nytt frekvensband, kallat x-band, kommer SMHI att installera en ny satellitantenn under november. Antennen står på SMHIs tak i Norrköping skyddad inuti inuti radomen, som är ett hölje för radar- och satellitantenner. Radomen kommer att plockas ner och även den bytas ut.

Den nya utrustningen kommer att vara i full drift från början av nästa år.