Inom SMHI finns omkring 100 personer som jobbar med hydrologi. Många är hydrologer men även civilingenjörer och programmerare arbetar inom området.
– Vi arbetar med allt ifrån mätningar i vattendrag och sjöar till hydrologisk forskning. Vi utvecklar beräkningsmodeller för att följa vattnet, och för att kunna ta fram beslutsunderlag för till exempel vattenkraftindustrin. En viktig del av SMHIs arbete är vår hydrologiska prognos- och varningstjänst. När snösmältningen sätter igång, eller när det kommer stora mängder nederbörd går SMHI ut med varningar eftersom höga flöden kan påverka viktiga samhällsfunktioner, berättar Lena Eriksson Bram.
Ett femtontal elever från en av gymnasieskolorna i Norrköping kom på besök.
– Eftersom det är Världsvattendag jobbar vi med tema vatten i skolan. Nu ska vi samla information och sedan redovisa. Min grupp jobbar med hydrologi, andra jobbar med vatten och sjukdomar till exempel, berättar en av eleverna.
Intressera och inspirera
Lena Eriksson Bram visade också exempel från SMHIs klimatscenarier där nivåerna av utsläpp av växthusgaser påverkar både temperatur och nederbörd i framtidens klimat.
– Vi vill gärna skapa intresse för vattenområdet och belysa hur många olika frågor hydrologyrket spänner över. Förhoppningsvis kan vi också väcka inspiration inför framtida studier, säger Lena Eriksson Bram.