Rekordvarmt för att vara så sent som den 20 oktober

Under lördagen steg temperaturen till nästan 20° i Skåne. Det är den högsta temperatur som uppmätts i Sverige så sent som den 20 oktober.

En pust av för årstiden mycket varm luft från kontinenten medförde att temperaturen under lördagen steg till nästan 20° i Skåne. Den högsta temperaturen var 19,7° i Helsingborg, och det är den högsta kända temperaturen i Sverige så sent på säsongen.

Det var alltså mycket nära att temperaturen skulle ha nått över 20°-strecket. Men den gränsen missades med några tiondels grader, varför rekordet för senaste datum för en 20°-dag från den 17 oktober 1949 fortfarande står sig. Då var det Borås, Skara och Jönköping som stod för noteringen.

Detta är faktiskt första gången sedan i slutet av maj som SMHI kan redovisa något som är värt att kalla värmerekord. Detta efter en sommar och tidig höst som mest präglats av lågtryckstrafik och regnväder.

Satellitbild från 20 oktober 2012.
Satellitbild från klockan 13:48 den 20 oktober. Då var det i stort sett molnfritt över Polen och östra Tyskland och exempelvis 21° varmt i Berlin. Skåne fick också känna av den värmande höstsolen. Bildkälla: NOAA

Brittsommar eller indiansommar?

På sätt och vis är det för sent att tala om brittsommar. Den ska egentligen inträffa dagarna omkring Birgittadagen den 7 oktober. Uttrycket indiansommar kanske passar bättre den här gången eftersom det uttrycket inte är knutet till något bestämt datum.

En del värmerekord även i Mellaneuropa

Det är inte bara i Sydsverige som det var för årstiden ovanligt höga temperaturer i slutet av förra veckan.

I Liechtensteins huvudstad Vaduz var det 29,0° under fredagen. För den orten är det inte bara rekord för att vara så sent i oktober utan även rekord för månaden oktober som helhet.

I Tyskland var det under fredagen upp till 28,1° i Bad Kohlgrub och Quedlinburg. Även för dessa stationer handlar det om oktoberrekord.

En kuriositet är att den sydliga luftströmmen som sträckte sig ända nerifrån Nordafrika förde med sig stoftpartiklar från Sahara, som gav rödfärgat regn på sina håll.