Rekordmånga tävlar i Hack for Sweden

Idag börjar tävlingen och hackathonet Hack for Sweden i Kista. Intresset för öppna data är stort och även för internet of things (IoT) som är en ny tävlingskategori.

– För SMHI som projektleder Hack for Sweden är det extra glädjande att se att dubbelt så många har anmält sig mot förra året. I år tävlar 203 deltagare, varav 17 deltagare är så unga som 12-14 år. Många av deltagarna är studenter men här finns även en rad IT-företag, innovationsbolag och enskilda entreprenörer, säger Angela Yong, projektledare, SMHI.

Tävlingen går ut på att under 24 timmar lösa samhällsutmaningar med hjälp av öppna data. I år ligger fokus på samhällsbyggnad, miljöinformation samt turism och friluftsliv men det finns också ett öppet spår.
 

GeOHack3rs vinnare av Hack for Sweden Award 2016
Vinnare av Hack for Sweden Award 2016. Per-Olof Jernberg, Marcus Kempe, Heiti Ernits och Mats Törnberg i lag GeOHack3rs.

­Stora mängder öppna data

– SMHI är kanske den svenska myndighet som jobbar mest med stora datamänger, Big data, och det här känns därför som vår hemmaplan. Digitalisering är ett fokusområde för SMHI och vi har sedan ett antal år öppnat upp tillgången till våra stora och mycket frekvent uppdaterade datamängder, säger Rolf Brennerfelt, generaldirektör vid SMHI, och fortsätter:

– Många kopplar kanske främst ihop SMHI med meteorologiska data, men vi har också information om sjöar och vattendrag, atmosfäriska förhållanden, fysikaliska förhållanden i hav och annat saltvatten. Jag ser fram emot att följa deltagarna i Hack for Sweden, det ska bli spännande att se vilka nya lösningar som växer fram under tävlingen!

Inledningstalet av civilminister Ardalan Shekarabi och Rolf Brennerfelt kl 10.00 lördag den 11 mars livestreamas på Hack for Swedens Youtubekanal. Även presentation av tävlingsbidragen och prisutdelningen som sker på söndag kommer att kunna följas i kanalen.