Rejält väderomslag med snö och blåst

Just nu varnar SMHI för stora mängder snö i delar av Sverige, och för kulingvindar längs stora delar av kusten. Varningarna gäller tisdag kväll och natt mot onsdag. Längs delar av ost- och sydkusten varnar också SMHI för högt havsvattenstånd.
 

Snöstorm - snö i stad
Arkivbild (Mostphotos).

– Ett intensivt lågtryck rör sig idag in över Jämtlandsfjällen och vidare ner mot östra Götaland vilket för med sig omfattande snöfall in över Sverige. På många håll blir det mycket snö i kombination med friska vindar och risk för drivbildning. Det finns också problem med ishalka i södra Sverige. I Lapplandsfjällen blir det under dagen hård ostlig vind, berättar Niklas Einevik, meteorolog på SMHI.

SMHIs prognoser och varningsinformation uppdateras kontinuerligt, aktuell information finns på smhi.se och i SMHIs väderappar. 

Högt havsvattenstånd längs ost- och sydkusten

Senare delen av hösten har varit förhållandevis blåsig med mycket väst- och sydvästvindar, därför är det generellt mycket vatten i Östersjön nu. Det kommande dygnet kommer det att vara pålandsvind med kulingstyrka (medelvind på 14 m/s eller mer), längs ost- och sydkusten pressas då vattnet upp mot kusten. SMHI varnar därför för högt havsvattenstånd.

Aktuella oceanografiska varningar uppdateras kontinuerligt och finns på smhi.se och i SMHIs väderappar.