Privata mätstationer snart del av internationellt väderobservationsnät

Har du en väderstation i hemmet, på båten eller i sommarstugan som är uppkopplad mot internet? Chansen är då stor att SMHI, och faktiskt hela världen, kan dra nytta av de data som väderstationen producerar. Under hösten kommer SMHI att lansera en tjänst som gör det möjligt för privatpersoner att dela med sig av sina väderobservationer på smhi.se.

Idag finns det ett stort antal privata väderstationer runtom i världen, varav flera är anslutna till internet. Väderstationerna kan köpas i olika teknikbutiker, med varierande teknik och kvalité. Genom att ansluta sin väderstation till smhi.se kommer det sedan gå att jämföra sina egna observationer med dem från de officiella mätstationerna. De privata mätningarna blir komplement till det officiella observationsnätet.

Josef Runbäck
Josef Runbäck, produktansvarig på SMHI.

– Den stora mängden data och möjligheten att jämföra med officiella stationer gör att de privata stationerna är ett utmärkt komplement till vårt observationsnät, säger Josef Runbäck, produktansvarig på SMHI.

– All data som bidrar till meteorologens nulägesbild av vädret förbättrar prognoser och varningar, fortsätter han.

Goda erfarenheter från andra länder

Met Office
I Met Office webbtjänst, Weather Observations Website (WOW), presenteras observationer från privata mätstationer. Här syns alla som regelbundet rapporterar temperaturer främst i Storbritannien, Belgien och Nederländerna. Förstora Bild

Det är i samarbete med vädertjänsten i Storbritannien som SMHI fått tillgång till tekniken som gör det möjligt för privatpersoner att dela med sig av sina väderobservationer.

– Storbritannien, Australien och Holland har arbetat med kompletterande väderobservationer i några år och ser ett stort mervärde med de privata mätningarna, till exempel blir information om temperatur, kraftiga, lokala regnskurar och byvindar mer komplett, förklarar Josef.

Officiella observationsnätet förbättras

SMHI arbetar just nu med att uppgradera, utöka och förbättra det officiella observationsnätet. När den nya observationsdelningstjänsten lanseras blir de kompletterande mätningarna en naturlig del av det totala förbättringsarbetet. Moderniseringen av det officiella observationsnätet använder IP-kommunikation, vilket innebär att stationerna kommer att kunna leverera data mer eller mindre kontinuerligt istället för som idag, endast en gång i timmen.

– Ett modernt och robust observationsnät säkerställer fortsatt förbättring av prognoser och varningar samt den så viktiga karteringen av klimatet i landet, säger Greger Bergman, tillförordnad chef för observationsenheten vid SMHI.

Mer information om hur du kan ansluta din väderstation till smhi.se kommer i höst i samband med att den nya tjänsten lanseras.