Populära "Solklart" i P4 på Nationaldagen

På nationaldagen är det dags för ännu en sändning av det populära programmet Solklart med Mats Andersson från SMHI. Radioprogrammet som tidigare nått hela 1,1 miljoner lyssnare och där Mats svarar på lyssnarnas kluriga väderrelaterade frågor, allt mellan himmel och jord.

Solklart leds av SMHIs meteorolog Mats Andersson och programledaren Rebecka Gyllin. Från Karlskrona direktsänder Sveriges Radio P4 det riksomfattande programmet mellan kl. 12.03-13.00.

– Den 6 juni sänds alltså nästa program utomhus om vädret tillåter och det känns rätt med tanke på programmets innehåll. Innehållet bestäms kl 12 när vi får första samtalet, vi känner alltså inte frågorna i förväg. Några gäster har vi inte, men det vore kanske spännande i framtiden, säger Mats.

Mats och Rebecka
Meteorolog Mats Andersson och programledare Rebecka Gyllin. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Mats Andersson började på SMHI 1973. Han började som meteorologassistent och sedan 1988 har han jobbat som meteorolog. Mats karriär inkluderar även 15 år som meteorolog på Sveriges Television. Han har också lång erfarenhet som en av SMHIs radiometeorologer i P4 för de södra radiodistrikten.

– Eftersom jag jobbat på SVT är det säkert många som ”känner” mig och jag har under åren fått möta många frågor i direktsändning i radio och tv.

Mats och programledaren Rebecka har flera personer till sin hjälp under sändningen av Solklart.

– Jag har mycket stark support i SMHI, där jag får all hjälp när sån behövs, påpekar Mats.

Hittills har solklart sänts 7 gånger sedan julen 2014. Ytterligare ett program är planerat att sändas efter nationaldagsprogrammet. Det programmet kommer sändas vid jul.