Pollensäsongen har startat

Sedan mitten på mars har blomningen kommit igång på allvar. Först ut var hassel och al i södra Sverige. Om ungefär en månad runt Valborg väntar vi oss att landets björkblomning sätter fart.

Det går inte att tala om en normal pollensäsong, då det alltid finns något som är mer eller mindre avvikande från tidigare säsonger. Det kan vara ett ovanligt intensivt pollensläpp eller dess motsats, en köldknäpp kan få alens hängen att frysa sönder och pollensläppet uteblir. Även insektsangrepp kan orsaka störningar. För några år sedan åt björkmätarlarven upp merparten av björkhängena i Abiskoområdet och därmed uteblev pollensläppet nästan helt.

Det finns inget stereotypt återkommande i våra växters blomningsmönster som år från år kan vara till hjälp vid tolkningen av hur pollenflödet ska bli nästkommande år.
Det är bland annat därför som pollenprognoser behövs.

Mätningarna har startat

Årets mätningar började i februari men sedan mitten av mars har blomningen kommit igång på allvar. Först ut var hassel och al i södra Sverige. Blomningen i mellansverige brukar följa någon vecka därefter men i år var skillnaden i tid större. Det dröjde en månad innan halterna av alpollen i Stockholm nådde upp till samma nivåer som i söder.

Hasselblomningen brukar vara årets överraskning. Dess pollensläpp kan komma igång alltifrån december till mars beroende på väderleken. Vem kan tro att hasselpollen far runt i luften på julafton!

"De tre värstingarna"

Om ungefär en månad, runt Valborg, väntar vi på att landets björkblomning sätter fart. I söder kan den börja någon vecka tidigare och i norr en à två veckor senare. Blomningen pågår en till en och en halv månad.

Medan björkblomningen avtar så tilltar gräsens blomning. De över hundra gräsarterna blommar hela sommaren igenom men kulmen brukar infalla runt midsommar. Björk- och gräsblomningen brukar vara den värsta tiden för landets cirka två miljoner pollenallergiker.

Den sista av de så kallade tre värstingarna är gråbo. Blomningen brukar börja i mitten av juli och pågå augusti ut. Den växer i miljöer där vi människor vanligen rör oss, exempelvis längs promenad- och cykelvägar. Har man otur och är känslig för alla tre växterna kan hela sommarhalvåret bli en mycket besvärlig upplevelse.


Källa

Kerstin Alm Kübler, Palynologiska laboratoriet Naturhistoriska riksmuseet.

Aktuell pollenprognos