Pannkaksis i Skagerrak

Nu har isen lagt sig även längs västkusten och i Göteborgs skärgårdar, och det har börjat bildas is till sjöss i Skagerrak och Kattegatt. Det salta vattnet har skapat den speciella "pannkaksisen", stora områden med tunna, drivande isflak. Västkustisen är oftast betydligt mindre stabil än Östersjöisen och den bryts snabbt upp vid ändrade väderförhållanden..

Förra fredagen rapporterade SMHIs Istjänst att Bottenviken och Norra Kvarken var helt islagda. Under den gångna veckan har nyis och issörja även bildats en bit ut till sjöss i Bottenhavet, och skärgårdsisarna har vuxit till ytterligare. Under förra veckoslutet rev vinden upp ett rejält hål i istäcket i Skelleftebukten, men även detta hål är nu åter täckt med nyis.

Porösare is på västkusten

På västkusten har isen lagt sig längs kusten och i Göteborgs skärgårdar, och det har börjat bildas is längre ut till sjöss i Skagerrak och Kattegatt. På grund av att salthalten i västerhaven är betydligt högre än inne i Östersjön, har västkustisen en helt annan karaktär. Saltet gör isen mer porös och mindre hållfast. Det innebär att västkustisen är betydligt mindre stabil än Östersjöisen och att den kan brytas upp snabbt vid ändrade väderförhållanden.

Pannkaksisen skapas på flera meters djup

I Skagerrak och Kattegatt ger saltet även upphov till speciella isläggningsprocesser. Ett fenomen som bara inträffar i salt vatten är bildningen av så kallad pannkaksis. Detta sker när sötare vatten från Östersjön flyter ut över det tyngre saltvattnet i Västerhavet. Saltvatten fryser vid lägre temperaturer än sötvatten och kan därmed vara ner mot  2 minusgrader i flytande form. När det söta vattnet kommer i kontakt med det underkylda saltvattnet fryser det i gränsskiktet och bildar iskakor som flyter upp till ytan.

Snabbt förlopp

Eftersom pannkaksisen skapas på flera meters djup, är förloppet mycket svårt att beskriva i prognoser och modeller. Detta fenomen kan gå fort och resultera i att stora havsområden på några timmar kan täckas av små, tunna isflak.

I skrivande stund finns stora områden med tunn is i Skagerrak mellan Göteborg och danska Skagen. Det handlar inte om ett sammanhängande istäcke, utan fritt drivande flak och sörja som generellt inte är något hinder för kommersiell sjöfart.

Kommande vecka

Den kommande veckan bjuder på friska vindar och mildare temperaturer, åtminstone i södra Sverige. Inga stora förändringar förväntas i isläget längs Götalands kuster, men på västkusten kommer vinden att rensa bort mycket av den is som bildats till sjöss.

Mer om havsis under fliken Klimatdata

Istjänsten på SMHI