Ozonhålet 2024 – det minsta under senaste fem åren

Årets ozonhål över Antarktis har just slutit sig för säsongen. Efter fyra år med stora och ihållande ozonhål, följer årets utveckling åter den normala kurvan. Det rapporterar Copernicus tjänst för atmosfärsövervakning.

Ozonhålet över Antarktis nådde sin maximala utbredning för året i slutet av september, och uppgick då till 22 miljoner kvadratkilometer, en yta större än Antarktis storlek.

Ozonhål 2024
Tidsserier för det dagliga ozonhålsområdet mellan den 1 juli och den 8 december. Den röda linjen visar data för 2024 och den streckade linjen prognosen för de kommande 5 dagarna. Den tjockare, mörkare blå linjen representerar ozonhålets utveckling under 2023, och den ljusare blå linjen representerar 2022. De grå färgerna representerar percentilvärdena och medianen mellan 1979 – 2021. Illustration CAMS/ECMWF

Över Arktis är det fortfarande inte möjligt att detektera några tydliga trender på återhämtning på grund av stor variabilitet. Sandra Andersson, klimatolog på SMHI förklarar:

Sandra Andersson
Foto SMHI/Niclas Kindahl, Fotofabriken
Eftersom de meteorologiska förhållandena över Arktis skiljer sig från Antarktis, är förtunningen där inte tillräcklig för att orsaka ozonhål.  Men vissa extrema år kan det uppstå ozonhålslika områden på vårkanten när nedbrytningen är som störst. Åren 2011 och 2020 till exempel fanns det områden där ozonskiktet var så tunt att det låg under gränsen för vad som räknas som ett ”hål” i ozonskiktet.

Relativt tjockt ozonskikt över Sverige

Enligt de svenska mätningar som SMHI gör på uppdrag av Naturvårdsverket, i Vindeln och i Norrköping, tycks det över Sverige ha varit ett relativt tjockt ozonskikt under 2024.

Thomas Carlund
Thomas Carlund Foto SMHI/Niclas Kindahl, Fotofabriken
Den naturliga variationen är stor och cirkulationen och temperaturen i stratosfären har i år bidragit till högre ozonvärden. Sedan bidrar också de avtagande halterna av ozonnedbrytande ämnen i atmosfären, som långsiktigt väntas få trenden i ozontjockleken att peka uppåt, säger Thomas Carlund, som arbetar med mätningarna.

Ozonhålen över Antarktis varierar över åren

Vart fjärde år släpper Världsmeteorologiska organisationen (WMO) en utvärderingsrapport som summerar kunskapsläget kring det globala ozonskiktet. I den senaste rapporten från 2022, kan man läsa att uttunningen av ozonskiktet tycks ha avstannat, och de årliga ozonhålen över Antarktis har sakta minskat i storlek sedan runt år 2000.

Det är dock stor variation i utbredning och varaktighet i ozonhålen över Antarktis. Under senare år hade 2019 det minsta observerade ozonhålet sedan 2002. Åren 2020 - 2023 var det istället relativt stora och långvariga ozonhål, något som väckt en del frågor bland forskare. I år är alltså däremot ozonhålet mer normalt både i sin omfattning och varaktighet, och kanske ser vi en återgång till en minskning av ozonhålen, säger Sandra Andersson.

Pressinformation från Copernicus Atmosphere Monitoring Service den 10 december

United Nations: Scientific Assessment of the Ozone Layer Depletion 2022 (WMO med flera) 

​​​​​​​Om ozon i Kunskapsbanken på smhi.se​​​​​​​