Ostadigt men normalt väder i augusti

Augusti var generellt en månad rik på både regn- och åskskurar. Sydsverige fick under några dagar känna på den riktiga varmluften från Europa.

Temperatur

Augusti 2012 blev normal med små temperaturöverskott i hela landet. I främst södra Götaland bjöd augusti på rejäl sommarvärme mellan den 17 och den 20 med omkring 30°. Den 20 uppmättes månadens preliminärt högsta temperatur på 32,1° i Lund. I norr blev frostnätterna alltmer frekventa från månadens mitt. Den 28 uppmättes månadens lägsta temperatur, -4,9°, i Mierkenis i Lapplandsfjällen och det var då lokalt nära 0° även i inre Götaland. Kalmar uppmätte då 0,4°, den lägsta augustitemperaturen där på över 150 år.

Precis som under både juni och juli saknades längre perioder med stabila högtryck även i augusti och antalet högsommardagar var sålunda lätträknade. I bl. a. Östersund, Piteå och på Visby flygplats har man ännu inte haft någon högsommardag i år, dvs 25,0° eller högre. Senast detta inträffade på Visby flygplats var 1998 och 1962.

Nederbörd

Större delen av landet fick blött väder med de största avvikelserna i norra Värmland och västra Dalarna med lokalt dubbelt så mycket regn som under en normal augustimånad. I södra och sydöstra Götaland, Lapplandsfjällen samt södra Tornedalen blev månaden torrare än normalt. Nederbörden har fallit ojämnt med många regn- och åskskurar.

Vädret under augusti blev dock lite mer stabilare än under juni och juli. Det ostadiga vädret gav även upphov till tromber, t. ex den 7 i Jämtlandsfjällen mellan Sylarna och Helags och den 25 i Skoghall utanför Karlstad.

Tromb i Jämtlandsfjällen
Den 7 augusti observades en tromb vid Storulvåns fjällstation i Jämtlandsfjällen. Foto Foto: Erik Sandelin Förstora Bild

Det ostadiga vädret under augusti bekräftas av att solskenstiden varit mindre än normalt i större delen av landet. I norra Norrland blev den dock normal eller t.o.m något över den normala. Under 26 av månadens 31 dygn föll minst 10 mm någonstans i landet. De största mängderna föll den 4-9 samt 20-29 och den 31.

Den 4 fick Hassela i Hälsingland 47 mm. Följande dag, den 5, föll 56 mm i Höglandsbodarna i Medelpad. Dagen därpå, den 6, fick Nordkoster 30 mm på 12 timmar och totalt 38 mm det dygnet. Höga vattenflöden i Söderköpingsån blev resultatet efter att 43 mm regn fallit i Skärkind i Östergötland den 7. Natten till den 9 var det Gotska Sandöns tur att drabbas av ett rejält skyfall som gav 40 mm på 12 timmar. Den 9-10 föll sammanlagt 58 mm ute på Landsort vid Sörmlandskusten i samband med ett ettrigt litet lågtryck.

Därefter gav de kraftigaste skurarna med sig och större delen av landet fick uppehållsväder eller bara små nederbördsmängder. Mellan den 11 och den 14 var det åskfritt i hela landet vilket inte varit särskilt vanligt denna sommar. Den 17 tog regnandet fart igen och Esrange i norra Lappland fick 34 mm under eftermiddagen. Medan södra Sverige hade riktigt varmt väder den 19 med 31° i både Kristianstad i Skåne och Karlshamn i Blekinge så drabbades Hallhåxåsen och Hammerdal, båda i Jämtland, av rejäla skurar som gav 33 mm under en 12-timmarsperiod. Den 21 drabbades Falun i Dalarna av översvämningar i samband med åskskur vilket gav 34 mm. Nästa dag, den 22, gav en annan åskskur 45 mm på en timme under eftermiddagen i Kloten i Västmanland och 54 mm totalt det dygnet.

Under morgontimmarna den 26 drog kraftiga regn- och åskskurar in från Danmark vilket gav stora mängder regn i framför allt Västsverige. Källsjö i Västergötland fick på 12 timmar 55 mm regn i samband med en sådan. I övriga Sverige blev det en dag med mycket moln, regn och främst i södra Sverige även åska. Över Norrland passerade en kallfront med kyligare luft.

Under dagen den 26 fortsatte de kraftiga regn- och åskskurarna vidare upp åt nordost över Svealand. Lokalt föll i samband med detta stora mängder regn. Malung i Dalarna fick 56 mm följt av Källsjö i Västergötland med 52 mm som under en 24-timmarsperiod alltså fått totalt 107 mm.

Över Norrland bakades regnet ihop till ett rejält regnväder och lokalt föll då 50-60 mm regn i ett stråk från Ångermanlandskusten och norrut. Till på morgonen den 27 hade Hattsjöbäcken i Ångermanland fått 70 mm. I Härnösand orsakade det kraftiga regnandet översvämningar. I fjällen och i höglänt terräng längst i norr var det såpass kyligt att regnet hade inslag av snö.

Regnet låg nära nog stilla under dagen och försvagades bara långsamt. Till på morgonen den 28 hade Norsjö i Lappland fått 49 mm ().

Det ostadiga vädret avslutade månaden. Lokalt föll stora mängder den 30 och Rusksele i Lappland hade till på morgonen den 31 fått 41 mm. Under dagen den 31 låg det mesta av regnet över landets östra delar.

Den kyliga perioden den 23-28 i norr gjorde att dygnsmedeltemperaturen där på många håll hamnade under 10° och den meteorologiska hösten hade vid månadens slut därmed erövrat praktiskt taget hela västra Norrland.  

Renar vid Låktatjåkka
I delar av fjällen övergick våren i höst. Här syns renar vid Låktatjåkka i Riksgränsfjällen i Lappland den 1 augusti. Foto Cristoffer Wittskog Förstora Bild