Osedvanligt varm majdag i Götaland 18 maj

Preliminära data visar att 18 maj blev den varmaste majdagen sedan 1892. Det var Eftra-Broen i Halland som visade temperaturer på 30,6° i lördags.

I lördags, den 18 maj, uppmättes årets preliminärt högsta temperatur då 30,6° uppmättes i Eftra-Broen, Halland.

- Detta värde är extremt högt för att vara så tidigt på säsongen, berättar Misha Lundgren, klimatolog.

Den 31 maj 1971 uppmättes samma temperatur i Överkalix-Svartbyn i Norrbotten, för övrigt den högsta majtemperatur som uppmätts i Norrland.

Varmast sedan 1892

För att finna en högre temperatur i maj får vi gå långt bakåt i tiden, till den 27 och 28 maj 1892 då Kristianstad i Skåne (den 27) och Kalmar i Småland (den 28) uppmätte 32,5°. Detta är än idag svenskt värmerekord för maj månad. I Lund rapporterades då 31,5° den 27 maj. Även det danska värmerekordet för maj är från 1892.

- Visserligen finns det sedan dess två något högre värden än lördagens från Nora i Västmanland den 28-29 maj 1911, säger Misha, men det råder viss tveksamhet kring dessa värden. Dock var det mycket varmt i slutet av maj 1911.

Sommar i stora delar av landet nu

På dagens årstidskarta kan vi nu se att den meteorologiska sommaren anlänt till stora delar av Sverige. Det är bara i norra Norrland samt delar av fjällkedjan som sommaren ännu inte kommit till. Lokalt i de södra fjällen är sommaren nu nästan 1½ månad tidig, dit sommaren normalt sett inte anländer förrän i månadsskiftet juni-juli. Till exempel så har Korsvattnet i Jämtland och Tännäs i Härjedalen nu officiellt sommar då dygnsmedeltemperaturen där varit över 10 grader fem dygn i sträck nu.

Farväl till vintern?

Medan sommaren nu kopplat greppet om landet kan vi under morgondagen kanske vinka farväl till vintern. Högfjällen i norra Norrland har så här långt haft 6 dygn i följd med vårtemperaturer och om så även blir fallet idag kan vi på morgondagens årstidskarta konstatera att Kung Bore flytt Sverige.