Orkansäsongen på Atlanten går med Earl in i en aktiv period

Orkanaktiviteten är som mest intensiv under slutet av augusti och fram till den 10 september för att därefter långsamt avklinga.

Efter att den kraftigaste juniorkanen sedan 1966, Alex, härjade i Mexikanska Golfen i slutet av juni verkade det som om farhågorna för en mycket aktiv orkansäsong på Atlanten skulle komma att besannas. Men efter Alex härjningar har det varit märkbart tyst i Atlanten och endast två tropiska stormar, Bonnie och Colin, hade bildats fram till mitten av augusti.

Under den senaste veckan har dock de tropiska ovädren radat upp sig då Danielle, Earl och nu även Fiona bildats utanför västra Afrika. Tropiska cykloner som bildas utanför Västafrikas kust anses vara de allra farligaste orkanerna då de bildas långt ute till havs nära Kap Verde-öarna och därmed får tid på sig att samla kraft över det varma vattnet. Denna typ av orkaner går även under namnet ”Kap Verde-orkaner” och är vanligast under augusti-oktober då den tropiska cyklonaktiviteten på Atlanten är som störst.

Earl kan nå USAs östkust


Orkansäsongen kulminerar

Ur ett klimatologiskt perspektiv är orkanaktiviteten som mest intensiv under slutet av augusti och fram till den 10 september för att därefter långsamt avklinga. Risken för att riktigt våldsamma orkaner skall utvecklas är som störst under denna tid då havsvattnet är som varmast.

Officiellt så löper orkansäsongen för Atlanten mellan den 1 juni och den 30 november. Dock så händer det till och från att orkaner bildas även i maj och december.