Orkanen Sandy passerar Bahamas – når sannolikt USA

Sandy är en tropisk orkan som har rört sig över Jamaica och Kuba, och passerar idag Bahamas. Mycket pekar på att Sandy rör sig in över USA eller Kanada vecka 44.

Den tropiska orkanen Sandy bildades på Atlanten måndagen 22 oktober. Hon drog under onsdagen in över Jamaica som en kategori 1 – orkan. Detta var första gången som Jamaica träffades av en tropisk orkan sedan Gilbert 1988. Sandy har nu fortsatt över de östra delarna av Kuba dit hon nådde under torsdagen, då som en kategori 2-orkan på Saffir-Simpsonskalan.

Sandy passerar Bahamas idag

Under fredagsdygnet kommer Sandy att passera Bahamas i något försvagat skick. Orkanvarning är utfärdad för ögruppen medan tropisk stormvarning utfärdats för sydöstra Florida. Det primära hotet är inte vinden, utan det ymniga regnet vilket kan orsaka översvämningar och jordskred. Från Dominikanska Republiken finns uppgifter om att över 300 mm regn föll i samband med Sandy.

Orkanen Sandy.
Figur 1 : Orkanen Sandy passerar Bahamas öster om Florida. Foto NOAA Förstora Bild

Kommer Sandy till USA och Kanada nästa vecka?

Vad som sker efter att Sandy har passerat Bahamas är svårbedömt, men det mest troliga scenariot är att Sandy omvandlas till en mycket kraftfull subtropisk storm (mellanting mellan tropisk cyklon och vanlig cyklon) som drar in över USAs eller Kanadas ostkust i början av nästa vecka.

Prognoserad bana för orkanen Sandy.
Figur 2: Prognoserad bana för orkanen Sandy. Foto NOAA Förstora Bild
Beräknade regnmängder från orkanen Sandy.
Figur 3: Beräknade regnmängder från orkanen Sandy fram till tisdag 30/10 utifrån den prognoserade banan. 1 inch = 25,4 mm. Rödmarkerat område där både Washington och New York ligger beräknas sålunda få mer än 100 mm regn i samband med Sandys framfart. Foto NOAA Förstora Bild

Många, men klena, tropiska cykloner i år på Atlanten

Säsongens nittonde tropiska cyklon, Tony, befinner sig ute till havs över Atlanten och väntas inte nå in över land. Med bildningen av Sandy och Tony står det klart att årets orkansäsong är en av de mest aktiva som registrerats. Statistik över tropiska cykloner på Atlanten finns från 1851. Orkansäsongen 2012 placerar sig därmed redan nu på delad tredje plats, tillsammans med åren 1887, 1995, 2010 och 2011. Bara säsongerna 2005 och 1933 har varit mer aktiva. Då bildades 28 respektive 20 tropiska cykloner på Atlanten.

Även om årets säsong varit extremt aktiv så har det bara varit en enda så kallad ”major hurricane” (kategori 3-5). Något liknande har inte skett under de tidigare rekordåren (se ovan). Närmast är 1887 då det bara bildades två major hurricanes. Den enda orkan som nått major hurricane hittills i år är Michael som nådde kategori 3 på Saffir-Simpsonskalan i början av september.

Sandy och Tony följs och övervakas kontinuerligt av National Hurricane Center.