Omfattande algblomning i södra Östersjön

I juli brukar cyanobakterieblomningarna nå sin största utsträckning. Det kan bli fallet även i år, eftersom blomningen nu tilltar i södra och mellersta Östersjön.

Sommarens blomning med cyanobakterier började tidigt i år. Redan före midsommar syntes de första ytansamlingarna i södra Östersjön. Sedan SMHIs övervakning startade 2002 har det bara hänt en gång tidigare, år 2009. Den blomningen finns nu i större delen av södra och sydöstra Östersjön med den största omfattningen till havs mitt emellan Ölands södra udde och Gdanskbukten utanför nordöstra Polen.

– De kraftigaste ytansamlingarna finns dock inte där, utan i den blomning som ligger väster om Rigabuktens mynning och öarna Ösel och Dagö, säger Jörgen Öberg, oceanograf.

Algblomning vid Gotland

Blomningen i södra Östersjön har de senaste dagarna sträckt sig norrut, och når nu till någon mil söder om Gotlands sydspets. Även i havet väst och nordväst om Gotland blommar det.

– Här är det ännu så länge mest fråga om cyanobakterier i vattenmassan, men om det lugna vädret fortsätter så kan ytansamlingar börja komma även här, förklarar Jörgen.

I norra Östersjön syns ännu inte några tydliga tecken på mer utvecklad blomning av cyanobakterier.

Algblomning
Onsdagens satellitbild visar tydliga blomningar i Östersjön. Bild: NASA EOS Aqua 3 juli 13:55.