Oktober - Blöt och kylig

Oktober bjöd på en hel del höstrusk på de flesta platser i vårt avlånga land.

Praktiskt taget hela landet fick mer nederbörd än normalt och i nordöstra Norrland slogs det lokalt nya nederbördsrekord för stationer med mer än 100-åriga mätserier.

I Piteå uppmättes 208,3 mm nederbörd denna månad vilket med god marginal tar över toppnoteringen (tidigare rekord 166,9 mm, 1942) som den nederbördsrikaste oktobermånaden i Piteå sedan mätningarna startade där år 1860. Men rekordnoteringen stannar inte där för detta var också den tredje regnigaste månaden som uppmätts i Piteå oavsett tid på året endast slagen av juli 1997 (219,9 mm) och september 2011 (211,8 mm).

Även Bjuröklubb bjuder på en toppnotering när det kommer till nederbörd, då det under oktober uppmättes en total nederbörd om 174,7 mm. Detta placerar 2012 som den regnigaste oktobermånaden (tidigare rekord 149,1 mm, 1984) som uppmätts och den näst regnigaste månaden totalt sett (efter augusti 1967 då det föll 200,7 mm) sedan mätningarna startade här 1879.

Även på många andra platser kommer 2012 att placera sig högt uppe på listorna över nederbördsrika oktobermånader. Fjällkedjan i södra Lappland och norra Jämtland var de enda områdena som kunde uppvisa några nederbördsunderskott av betydelse.

Den rikliga nederbörden i kombination med en kylig avslutning på månaden har resulterat i ett ordentligt snötäcke i stora delar av Norrlands inland. I Karesuando har man till exempel det största snödjupet sedan 1979 för oktober månad. Även i Katterjåkk och Storlien ligger snön djupare än på över ett drygt decenium för att vara så tidigt på säsongen.

Men det är faktiskt inte endast nederbörden som slagit till med noterbara rekord denna månad.

Lördagen den 20 svepte det för årstiden mycket varm luft upp söderifrån i sydligaste Sverige. Med anledning av detta så noterade man i Helsingborg denna dag en maxtemperatur på inte mindre än 19,7 grader vilket är den högsta temperatur som uppmätts i Sverige så sent på året någonsin.

En kylig sista vecka på månaden med temperaturer under eller betydligt under det normala medverkade starkt till att medeltemperaturen som helhet för oktober detta år är något lägre än normalt i princip hela landet. I samband med det kalla vädret under månadens sista tredjedel rapporterades temperaturer under -20° på flera håll i norra Norrland. Månadens lägsta temperatur uppmättes dock i norra Dalarna då Idre-Storbo hade -23,1° på morgonen den 31.