Nytt svenskt rekord för högsta lufttryck i oktober

Medan intensiva tropiska orkaner drar fram på andra håll i världen, så har ett extremt mäktigt högtryck växt in över Sverige nu i början av oktober.

Det verkar som att lufttrycket nu har börjat kulminera, och om det inte blir någon ytterligare förstärkning så kommer sannolikt det nya svenska rekordet för högsta lufttryck i oktober att skrivas till 1050,2 hPa uppmätt vid Vilhelmina flygplats. Det var klockan 09 den 4 oktober som lufttrycket var som allra högst.

Vilhelmina flygplats
Automatstationen vid Vilhemina flygplats Förstora Bild

Stockholm har nu blivit av med sitt enda svenska väderrekord

Det tidigare rekordet för högsta lufttryck i oktober är ett av våra äldsta. Det sattes den 14 oktober 1896 med 1048,6 hPa i Stockholm.

Detta är det enda svenska väderrekord som innehafts av Stockholms observatorium, men det är nu alltså slaget. Låt vara att det finns ett gammalt och svårbedömt fall med mycket stora regnmängder i Stockholm i september 1857.

Mycket stora lufttrycksvariationer den senaste tiden

Det är knappt en vecka sedan Sverige upplevde det näst lägsta lufttryck som observerats i september månad. Det var den 30 september som Överkalix-Svartbyn registrerade 963,3 hPa.

Nu är det alltså rekord åt andra hållet. Men det är inte helt unikt att ytterligheter i lufttryck följer tätt inpå varandra.

Till exempel i november 1985. Då passerade den 6 november det näst djupaste lågtryck vi observerat i november månad. Tolv dygn senare, den 18 november, noterade Malung och Östmark-Rännberg nytt högtrycksrekord för november med 1056,0 hPa.

Ett annat exempel är från februari 1962 då under en tiodygnsperiod två mycket djupa lågtryck passerade följt av ett ovanligt mäktigt högtryck.

Om vi går till vårt grannland Danmark så finner vi från deras Vejrekstremer i Danmark att det absoluta högtrycksrekordet respektive lågtrycksrekordet noterades inom loppet av fyra veckor den 23 januari 1907 och 20 februari 1907. Till råga på allt var det i Skagen som båda rekordvärdena noterades.