Nytt rekord: snöbrist i hela landet 9 november

Idag, 9 november, är det snöfritt vid samtliga SMHIs stationer. Enligt vårt dataarkiv är detta första gången sedan våra regelmässiga observationer av snödjup inleddes i Sverige vintern 1904/05.

Idag, onsdagen den 9 november, är det snöfritt vid samtliga SMHIs observationesstationer.

En sökning i SMHIs dataarkiv visar att detta är unikt för att vara så långt fram på säsongen. SMHIs statistik sträcker sig ända tillbaks till vintersäsongen 1904/1905, då mer regelmässiga observationer av snödjup inleddes i Sverige.

Snö har fallit, men ligger inte kvar

Efter en vecka utan snötäcke vid någon svensk väderstation, så rapporterade observationsstationen Katterjåkk i nordligaste Lappland 1 centimeter snö igår, den 8 november. Men till idag hade den smält bort och det var åter snöfritt vid samtliga stationer.

Även om det inte finns något annat tillfälle med total avsaknad av snö så här långt fram i november, så finns ändå några tillfällen med mycket sparsamt snötäcke vid den här tiden på året.

  • 1953 hade ingen station något snötäcke den 8 november, men den 9:e började det snöa i fjällkedjan och den snön låg sedan kvar.
  • Även år 1937 är det svårt att hitta något snötäcke den 8 november, men redan dagen efter började Sverige att snötäckas.
  • I november 1918, då första världskriget slutade, var det inte bara fredens vindar som spreds nerifrån Europa utan även milda meteorologiska sådana. Den 16 november, fem dygn efter vapenstilleståndet, var det bara några enstaka stationer i Sverige som kunde uppvisa ett tunt snötäcke.