Nya lättillgängliga max- och minvärden

Var var det varmast igår? Och var regnade det mest? Nu har ytterligare en av SMHIs mest populära webbtjänster uppdaterats. Max- och minvärden för en rad meteorologiska observationer finns lätt tillgängliga, både i datorn och mobilen.

Den uppdaterade tjänsten har funnits i en beta-version en tid, nu är den skarp. Tjänsten fungerar lika bra i mobilen som på desk-top.

–Den nya max- och mintjänsten ger dig till exempel max-temperaturen för dagen. Tidigare presenterades endast max-temperaturen för ett dygn och du visste inte om den varmaste stunden var på kvällen innan eller under dagen. Detta är något som har efterfrågats av flera användare. Max- och minvärden uppdateras nu dessutom varje timme, berättar Johanna Fältström, produktansvarig.

Värden för hela Sverige, delar eller viss station

I max- och mintjänsten väljer du parameter först och sedan den tid du är intresserad av, till exempel idag, i natt eller igår. I kartan kan du välja att se max- och minvärden för hela Sverige eller för ett av fyra områden i Sverige.

Skärmklipp max-min-tjänst 21 juni 2016
Förstora Bild


 

–Tjänsten ger dig direkt en tabell med max- och minvärden för hela Sverige för den parameter du har valt. I kartan visas var de aktuella stationerna som observerat max- och minvärden. Du ser även tabeller med max- och minvärden för fyra olika delar av Sverige, något som många är intresserade av. Via kartan kan du sedan klicka på ett område för att zooma in och se aktuella stationer som observerat max- och minvärden i just detta område. Du kan även klicka på en station i kartan för att få mer information om stationen och alla mätningar från denna under senaste dygnet. Synpunkter från användare på olika beta-versioner av tjänsten har gett oss kunskap i hur kartan och tabeller används och vikten av att presentera både och, säger Johanna Fältström.

Senaste observationerna Mora 21 juni 2016
I tjänsten kan du klicka på en station i kartan för att få mer information om stationen och alla mätningar från denna under senaste dygnet. Förstora Bild

Temperatur, nederbörd, vind och snödjup

De meteorologiska observationer som visas i max- och min-tjänsten är:

  • Högsta temperatur
  • Lägsta temperatur
  • Mest nederbörd
  • Högsta medelvind
  • Högsta byvind
  • Störst snödjup

Tabellerna i tjänsten baseras på de observationer som hunnit lagras i SMHIs databas då webbtjänsten anropas. Slutliga max- och mintemperaturer och nederbördsmängder rapporteras klockan 08 och 20 (07 och 19 normaltid).

–För att vara säker på att de flesta observationer hunnit komma in bör man vänta åtminstone 20-30 minuter efter dessa klockslag, råder Johanna Fältström.