Ny tjänst ger mer information om havsvattenstånd och vågor

Idag lanserar SMHI en ny tjänst för havsvattenstånd och vågor på smhi.se. Tjänsten, som är mobilanpassad, visar både prognoser och observationer samt eventuella varningar för höga och låga havsvattenstånd. Prognoserna för havsvattenstånd och vågor uppdateras fyra gånger per dygn.

presenteras en tydlig översikt av läget genom färgkodade punkter som visar var havsvattenståndet och vågorna är höga eller låga just nu. En ny funktion är att man kan se eventuella vattenståndsvarningar direkt i kartan.

Skärmklipp från tjänsten havsvattenstånd och vågor
Skärmklipp från den nya tjänsten "Havsvattenstånd och vågor". På startsidan får du en tydlig översikt av läget genom färgkodade punkter som visar var havsvattenståndet och vågorna är höga eller låga just nu. Förstora Bild

Längre prognoser

Klickar du dig vidare via en av mätstationerna i kartan kan du välja att se på ett diagram eller en tabell med observationer och prognoser för havsvattenstånd eller vågor vid den punkten.

– Det nya i den här tjänsten, jämfört med våra tidigae tjänster, är att prognosen nu är något längre samt att den uppdateras fyra gånger per dygn. Den här tjänsten fungerar även bra i din mobiltelefon eller läsplatta, berättar Anette Jönsson, oceanograf och produktägare på SMHI.

Följ vattenståndet timme för timme

Prognoserna i tjänsten uppdateras så fort en ny finns tillgänglig, vilket innebär att du alltid har tillgång till den senaste information. Observationerna uppdateras varje timme.

–  Du kan följa hur  vattenståndet vid en station stiger eller sjunker timme för timme. Det kan vara extra intressant när det finns vattenståndsvarningar ute.

– Om det inte är varningsläge men du har planer på att till exempel fixa med bryggan till helgen kan du använda tjänsten för att se hur högt vattenståndet kommer att vara då, fortsätter Anette.

Samarbete ger mer data

I tjänsten finns data om vattenstånd från fler aktörer än SMHI, både nationella och internationella.

– En nyhet är att vi nu också fått möjlighet att presentera vattenståndsobservationer från Sjöfartsverkets VIVA stationer. Detta är ett värdefullt tillskott som innebär en tätare täckning längs kusten, säger Anette Jönsson och fortsätter:

– För vågor har vi tillgång till betydligt färre mätstationer än för vattenstånd.  Men ska du till exempel ut och fiska längs Bohuskusten finns ändå möjligheten att på samma sätt som för havsvattenstånd följa observerad våghöjd i närheten och den prognos som gäller för positionen.