Det kan tyckas förvånande att den meteorologiska statistiken pekar på en temperaturmässigt helt normal julimånad, medan många semesterfirare har en helt annan bild av vädret. Men det finns flera förklaringar till detta.
Den svenska sommaren är i medeltal inte mycket bättre än så här. Det finns många andra somrar som regnat sönder och då varmluften hållit sig långt borta. Alla dessa somrar kanske gärna förpassas in i vår glömska, men i den krassa sifferstatistiken bidrar de till att hålla normalvärdena nere.
Den normalperiod vi fortfarande använder är perioden 1961-1990. Den innehöll ett flertal kyliga somrar, som bidragit till att dra ner medeltemperaturen för den perioden. De kyligaste somrarna under den perioden var 1962, 1964, 1965, 1977 och 1987. Men det är nog snarast de senaste decenniernas somrar man kommer ihåg, och de har i allmänhet varit lite varmare.

Svala dagar men ljumma nätter
Eftersom det har regnat mycket i juli och därmed även varit rätt molnigt, så har dagstemperaturerna varit förhållandevis låga medan nätterna varit rätt milda. På sina håll har dagstemperaturen i genomsnitt varit ½-1 grad lägre än normalt, medan nätterna varit varmare än normalt i samma utsträckning.
Men semesterfirarna hade nog hellre uppskattat varma dagar framför ljumma nätter, och detta är sannolikt ytterligare en förklaring till att väderstatistiken inte riktigt stämmer med den allmänna uppfattningen.