Några av sommarens regnigaste dygn

Det har varit "mycket väder" utspritt över Sverige 26-28 augusti: mycket regn, mycket åska, en tromb, köldrekord och snöflingor.

Natten till söndagen den 26 augusti kom ett område med regn och åska in över södra Sverige samtidigt som en kallfront med sitt regnområde rörde sig in över norra Sverige från Norska havet. Regnområdena bakades samman efterhand och totalt under söndags- och måndagsdygnen föll mycket stora regnmängder på många håll i både söder och norr. Det resulterade i översvämmade källare och annat otrevligt.

Åskregnet som kom in i söder under söndagen drabbade Halland svårast. Där fick Källsjö under 24 timmar hela 107 mm, vilket är en av de största regnmängderna i Sverige denna sommar.

Sammanlagt registrerades drygt 5 000 blixtar över Sverige, vilket gör söndagen till det åskrikaste dygnet under augusti och det fjärde åskrikaste under hela sommaren.

I Märsta norr om Stockholm bildades en tromb i samband med åskvädren.

I takt med att åskregnet försköts norrut och fick kontakt med kallfrontsregnet i norr, så blev det stationer i Svealand och Norrland som tog över rollen som de blötaste i landet. Malung fick 56 mm på 12 timmar under söndagen och Härnösand 42 mm under lika lång tid natten till måndagen. Glommersträsk i södra Lappland fick hela 82 mm på 24 timmar under måndagen.

Bakom regnområdena kom det in för årstiden kylig luft. Flatruet på drygt 900 meters höjs i Härjedalen och Tjåkaape på omkring 600 meters höjd i mellersta Lappland rapporterade snö i luften tidigt på måndagen.

Natten till tisdagen den 28 augusti var rejält kylig i hela landet. Flera stationer i inre Norrland hade fem minusgrader. I Kalmar sjönk temperaturen till 0,4°. Det är faktiskt den lägsta augustitemperaturen där på över 150 år. Men det bör påpekas att stationen i Kalmar under långa perioder haft ett mildare läge än nuvarande placering vid flygplatsen.