Mycket regning inledning av juli

På flera håll i södra och mellersta Sverige har det inte fallit så här mycket regn under de första 10 dygnen i juli på minst 50 år. I Tornedalen har det varit en av de kyligaste inledningarna av juli på 50 år.

För den som vill ha sol och värme brukar det anses som ett bra val att inkludera perioden 1-10 juli i sin semester. Detta gäller dock inte de tre senaste åren och i år har det på många håll fallit anmärkningsvärt stora regnmängder.

I nordligaste Götaland, större delen av Svealand och lokalt vid Norrlandskusten har det kommit 4-7 gånger så mycket regn som normalt. Flera stationer i södra och mellersta Sverige har inte fått så här mycket regn under de första 10 dygnen i juli på minst 50 år. Det gäller exempelvis Visby, Gävle, Vattholma i Uppland, Tandsbyn i Jämtland och Fredrika i sydligaste Lappland.

Flera stationer med korta eller medellånga mätserier har även noterat nya rekord för största regnmängd under ett dygn.

Nya rekord för största dygnsnederbörd i juli 2009
Station Landskap Nya rekord i juli 2009  
Ytterissjö Lappland 72.0 mm 6 juli  
Södersel Ångermanland 67.5 mm 6 juli  
Hemling-A Ångermanland 58.1 mm 6 juli  
Fredrika-A Lappland 60.4 mm 6 juli  
Järnäsklubb Ångermanland 86.4 mm 7 juli  
Borlänge Dalarna 85.5 mm 8 juli  
Herrvik Gotland 76.0 mm 8 juli  

Annorlunda väderbild i nordligaste Sverige

I nordligaste Sverige har det på många håll varit rätt torrt hittills i juli. Men i framför allt nordostligaste Norrland har det varit ovanligt kyligt. I Karesuando är det under de senaste 50 åren bara 1965 som perioden 1-10 juli har varit kyligare än i år.