Mer observationsdata i ny tjänst – betaversionen blir skarp

Nu får SMHIs populära tjänst för observationer på smhi.se nytt utseende, blir mobilanpassad och får mer data. Tjänsten ger både överblick över senaste observationerna i ett område och detaljerad information från vald mätstation. 

Sedan i november förra året har det funnits en betaversion av tjänsten, som nu görs skarp. Tjänsten för observationer innehåller nu ännu fler stationer och fler parametrar än tidigare. I kartvyn syns alla aktuella observationer för vald parameter direkt i kartan. Kartan är dessutom zoombar, vilket ger en snabb överblick över aktuellt område.  

– Tjänsten är även anpassad för synskadade och personer med motorisk funktionsnedsättning. Och den fungerar även bra i mobilen, säger produktansvarig Johanna Fältström.

Karta - observationstjänst
Förstora Bild

Uppdatering varje timme

I en detaljerad vy för en station får användaren information om alla parametrar som stationen mäter. Här finns även tabell och diagram för de senaste 24 timmarna och de flesta observationer- uppdateras en gång i timmen. Olika stationer mäter till viss del olika parametrar såsom temperatur, luftfuktighet, vindriktning, medelvind, byvind, lufttryck, nederbörd och snödjup.
 

Skärmklipp senaste obs Växjö
Förstora Bild
Skärmklipp-obs-diagram
Förstora Bild

Är du intresserad av att ladda ner och spara observationer? Då finns möjligheten i en tjänst för öppna data. Där hittar du både historiska observationer och observationer i realtid.