Mer, enklare och snabbare väder

SMHI lanserar snart en ny vädertjänst som presenterar vädret snabbare och mer lättillgängligt. Tjänsten finns nu i en testversion på smhi.se.

– Vi samlar mer data och fler funktioner på ett lättillgängligt sätt. Kartor och animationer i den nya tjänsten gör det ändå enkelt att ta till sig och förstå väderprognosen, berättar Ilmar Karro, produktansvarig på SMHI.

Den nya vädertjänsten har utvecklats bland annat utifrån förslag från användare. Tjänsten finns nu i en . Här kan användare testa tjänsten och kommentera. I början av oktober ersätter den nya vädertjänsten nuvarande tjänst på smhi.se.

Väder på startsida

I den nya tjänsten kan man utifrån en plats snabbt få en bild av vädret. Femdygnsprognos syns direkt, och något klick bort hittar man prognos timme för timme.

Karta ger överblick

I den nya tjänsten kan man utifrån en plats snabbt få en bild av vädret. Femdygnsprognos syns direkt, och något klick bort hittar man prognos timme för timme.

– I en zoombar karta kan man bland annat följa prognos för regn molnighet och temperatur, säger Alexandra Birger Röör, projektledare på SMHI.

Zoombar väderkarta med valbara lager
Zoombar väderkarta med valbara lager

Den nya tjänsten är snabbare än nuvarande. Den känner själv av användarens position och presenterar aktuell ortsprognos. Möjligheten att favoritmarkera platser har också förbättrats, liksom sökfunktionen. 

Anpassar för mobilt bruk

– SMHIs appar kommer i samband med övergången till den nya vädertjänsten att fyllas med ny högupplöst data. Vi har även påbörjat ett arbete med att förbereda sajten för mobilanpassning, säger Ilmar Karro.

Den nya vädertjänsten bygger på en högupplöst prognosmodell.

– De nya prognosberäkningarna görs på en mer finmaskig skala vilket innebär att modellen beskriver fler detaljer över ett givet område. Fördelen med en högupplöst modell är möjligheten att fånga mer extremer och variationer i det lokala vädret, säger Fredrik Linde, chef för prognosverksamheten på SMHI.