Många vill använda SMHIs öppna data i Hack for Sweden

Hela 24 lag med sammanlagt över 70 tävlande har anmält sig till årets upplaga av Hack for Sweden. Lagen ska tävla om att utveckla nya nyttiga tjänster med hjälp av myndigheters öppna data, däribland SMHIs. 

– Bredden på utmaningarna som deltagarna valt att jobba med under hacket är i år större än tidigare. Det handlar om allt från hållbara städer och framtidens arbets- och bostadsmarknad till frågor om hälsa, sjukvård, miljö och kulturarv, säger Angela Yong, SMHI, som är projektledare för Hack for Sweden 2016.

Nytta i fokus  

Uppgiften för deltagarna är att ta fram nya applikationer som skapar nytta för såväl myndigheterna som andra aktörer och allmänheten. Åtta av de anmälda lagen kommer på olika sätt att använda SMHIs öppna data.

– Det är spännande idéer som lagen skissat på. De är förstås intresserade av våra väderdata, men även luftmiljö och klimat, berättar Marcus Flarup som arbetar med öppna data på SMHI.

Hack for Sweden arrangeras för tredje gången. I år är det 23 myndigheter som står bakom hacket och det finns mer öppna data än tidigare att jobba med.

– Jag ser fram emot en helg där vi kommer att få ta del av lösningar och idéer kring en rad viktiga framtidsfrågor, säger Angela Yong.

Presentationer och prisutdelning på Youtube  

Hack for Sweden äger rum den 12-13 mars i Naturvårdsverkets lokaler i Stockholm. Lagens presentationer och prisutdelningen kommer att livestreamas på Hack for Swedens Youtube-kanal söndagen den 13 mars med början klockan 10.00.

Kreativitet, nyskapande och nytta  

Hack for Sweden 2016 erbjuder en gemensam plattform för öppen data som studenter, utvecklare, datajournalister, innovatörer och myndigheter kan använda för att utveckla nya tjänster. Under helgen delas Hack for Sweden Award ut till det lag eller den deltagare som bäst kombinerar data på ett kreativt sätt och skapar den bästa och mest nyskapande applikationen eller tjänsten som tydligt visar nyttan med myndigheternas öppna data.