Många ska använda SMHIs öppna data under East Sweden Hack

Den 4 – 6 september arrangeras tävlingen East Sweden Hack i Mjärdevi Science Park, Linköping. Temat är öppna data tillsammans med ”internet of things” och många av lagen kommer att använda SMHIs öppna data. 

East Sweden Hack arrangeras för tredje året i rad. Lagen som tävlar under helgen ska med hjälp av öppna data utveckla en helt ny produkt eller tjänst. I år ska dimensionen av ”Internet of things” - ett samlingsbegrepp för saker som förses med sensorer och processor som kan  kommunicera med sin omvärld - finnas med i de nya lösningarna. 

Många idéer med bra innovationshöjd

–Vi kan se att utmaningen med att kombinera öppna och ”internet of things” är krävande. Deltagarna har fått tänka till redan i ansökan men det har också gett resultat. Det finns många idéer med bra innovationshöjd, säger Marcus Flarup ansvarig för SMHIs öppna data.

Affärspotential, samhällsnytta och användarupplevelse

De tävlande i East Sweden Hack är både studenter och yrkesverksamma. Och både nybörjare och erfarna får vara med. Laget bakom den mest nyskapande produkten eller tjänsten vinner en resa till Berlin, med besök på små, nystartade företag som bland annat arbetar med ”Internet of things”. Tävlingsjuryn för East Sweden Hack bedömer både affärspotential och/eller samhällsnytta samt användarupplevelse.

Stimulera användning av öppna data

–SMHI är med som partner i East Sweden Hack både för att stimulera användningen av våra öppna data men också för att träffa våra användare. Det är ett kreativt forum där vi också är med för att lära, säger Marcus Flarup.