Lägre temperaturer i Sverige än i Sibirien

Inledningen av oktober har varit ovanligt kall i Sverige. I Pajala nåddes -20° den 11 oktober och den 13 oktober var det -22°. På delad andra plats kommer Parkalompolo, Latnivaara och Nattavaara där man som lägst haft -19°. Även på finska sidan har det varit för årstiden låga temperaturer med ner till -21° i Sodankylä Vuotso den 12.

Det märkliga är att säsongens lägsta temperatur i Sverige fram till den 13 oktober är lägre än den hittills lägsta i hela Sibirien. Där har man fram till den 13 oktober ingenstans haft lägre temperatur än -21° (i Ojmjakon). Precis som i fjol har nämligen avkylningen av inre Asien gått mycket långsamt under inledningen av vintersäsongen.

Även i Nordamerika råder just nu ovanliga temperaturförhållanden. I Alaska och norra Kanada har det varit ovanligt milt, medan de förhållandevis lägsta temperaturerna återfinns i södra Kanada och norra USA. Hittills kallast i Nordamerika är Polebridge i Montana med -25 °.

Årets svenska oktoberkyla i historiskt perspektiv:

Det är ovanligt att det i Sverige rapporteras temperaturer omkring -20° så här tidigt på säsongen. Något absolut rekord är det dock inte fråga om, vilket framgår av följande sammanställning över de tidigaste kända datum som vissa temperaturvärden nås eller underskrids.

Tidigaste datum för -20° eller lägre

7 oktober (år 1949 i Nattavaara)

Som kuriosa kan nämnas att oktobermånaden 1949 även innehar rekordet för senaste datum med +20° eller högre, nämligen 17 oktober 1949 i Borås, Skara och Jönköping. Det var tydligen stora temperatursvängningar den månaden.

Tidigaste datum för -25° eller lägre:

15 oktober (år 1992 i Nikkaluokta och Naimakka)

Tidigaste datum för -30° eller lägre:

28 oktober (år 1968 i Myrheden och år 1880 i Sveg)