Kylig inledning på sommaren - betyder det något för fortsättningen?

De tio första dagarna i juni har inneburit en rejält kylig start på sommaren 2012. Men det har varit lika illa tidigare. Statistiken visar att en svag inledning av sommaren ibland har följts av en helt igenom regnig och kylig sommar. Men det finns även exempel på att vädret slagit om totalt.

Allra kyligast var det i början av juni. Till exempel genomfördes Stockholm maraton den 2 juni i en temperatur som inte varit så låg en junidag sedan 1928.

Även om temperaturen långsamt har återhämtat sig från detta bottenläge så är medeltemperaturen för de första tio dygnen av juni flera grader under den normala på de flesta håll i Sverige.

Det var lika illa för tre år sedan

Vi behöver bara gå tillbaka till 2009 för att finna en snarlik väderutveckling som i år.

Även det året låg pingsthelgen i slutet av maj och den bjöd på delvis rekordhöga temperaturer. Men så strömmade mycket kylig luft ner över landet i början av juni och på en del håll förekom de värsta frostnätterna i juni sedan slutet av 1800-talet.

Resten av sommaren blev inte mycket att hurra över med bland annat en rekordregnig julimånad i vissa delar av landet.

Sammanfattning av juni 2009

Hitta fler summeringar i arkivet för Månadens väder och vatten

1990-talet bjöd på flera tvekande somrar

Flera andra junimånader de senaste årtiondena har börjat kyligt, till exempel 2001, 1998, 1993 och 1991.

Inget av de åren blev det senare någon oförglömlig kanonsommar och 1998 och 1993 var hela sommaren kylig utan någon enda riktigt bra period.

Men det finns strålande undantag

För den som inte vill misströsta finns det dock historiska exempel på att en svag start på sommaren kan omvändas i det motsatta.

Det exempel som oftast brukar lyftas fram är sommaren 1955. Den inleddes uselt med snöblask ända nere i Skåne en vecka in i juni. Men detta följdes av en högsommar som betraktas som en av 1900-talets finaste.