Kombinationen kall luft, klart väder, högtryck med svaga vindar samt en ytvattentemperatur under +1 grad är idealiska faktorer för isbildning till sjöss.
I skrivande stund är samtliga dessa förutsättningar uppfyllda i Bottenhavet, Norra Östersjön och i Finska Viken. En snabb ökning av istäcket till sjöss i dessa områden pågår just nu.



Rekordtidig start på issäsongen följdes av mildväder
Den 3 januari inleddes en drygt fem veckor lång mild och blåsig period med stillaliggande eller retirerande isgränser. Detta efter en rekordtidig start på issäsongen i Vänern, Kattegatt och Öresund redan innan årsskiftet.
På nyårsafton var dessutom Bottenviken och Norra Kvarken helt täckta av upp till 25 cm tjock is, i Gävlebukten och i norra Ålands Hav var istjockleken cirka 10 cm.
Kall luft i södra Sverige

En väderomläggning har nu inletts och prognoskartorna talar sitt tydliga språk: ett omfattande högtryck parkerar över Skandinavien och matar in mycket kall luft österifrån de kommande två till tre veckorna. Kalluften påverkar i första hand södra Sverige och vi kan vänta oss en massiv isproduktion i Finska Viken, i Östersjön och efterhand även längs Västkusten.
Det återstår att se hur stor del av farvattnen utanför de svenska kusterna som täcks av is innan vintersäsongen är slut. Rekordvintern 1986-87 var iskoncentrationen den 13 mars nära nog hundraprocentig i samtliga havsområden, långt utanför Skagen.
Troligen var Östersjön helt istäckt en längre tid under den extremt kalla vintern 1942, men informationen var osäker p.g.a kriget.