Kungligt bröllopsväder genom historien

Det kan vara spännande att titta tillbaka på de sex kungliga bröllop som har ägt rum i Stockholm sedan 1756. Tre av de senaste har ägt rum just den 19 juni, precis som i år. Inga riktiga skyfall, stormar eller annat busväder har drabbat bröllopen.

gyllene krona Stockholmsvy
Foto Hans Thoursie

En kort tillbakablick på statistiken över vädret i Stockholm den 19 juni under de senaste 20 åren. Då ser vi att det fallit regn i mer än hälften av fallen. Med detta menar vi att det regnat någon gång under dygnet. Men hur stor har sannolikheten varit att det regnat en viss timme, exempelvis klockan 14? Då är statistiken ljusare – 15-20 % av gångerna.

Väderobservationer sedan 1756

Vi kan även titta i backspegeln och se hur vädret har varit vid andra kungliga bröllop. SMHI har tillgång till väderobservationer från Stockholm sedan år 1756. Sedan dess har det hållits elva bröllop för svenska regenter eller blivande svenska regenter. Dock har inte alla ägt rum i Stockholm.

Karl XIV Johan gifte sig med sin Désirée i Frankrike långt innan han själv eller någon annan kunde ana att han en gång skulle bli kung av Sverige. Oskar II och Gustav V knöt hymens band i Tyskland och Gustav VI Adolfs två vigslar ägde rum i England.

Sex bröllop i Stockholm, varav tre 19 juni

Det innebär att sex kungliga bröllop ägt rum i Stockholm sedan 1756, varav de tre senaste just den 19 juni, precis som i år.

Tack vare väderjournalerna från Stockholm har vi en ganska god bild av hur vädret var den 4 november 1766 när kronprins Gustav (Gustav III) gifte sig med Sofia Magdalena av Danmark. I journalen finns nämligen antecknat ”duggade hela denna glada och högtidliga dagen”. Temperaturen var +7°, vilket är rätt hyggligt för att vara i november månad.

Den varmaste bröllopsdagen hade hertig Karl (sedermera Karl XIII) och Charlotta av Oldenburg den 7 juli 1774 då det var 23° varmt mitt på dagen.

Det kallaste kungliga bröllop som dokumenterats är det mellan kung Gustav IV Adolf och Fredrika av Baden den 31 oktober 1797. Temperaturen var -1° men Stockholm lystes i alla fall upp av en svag oktobersol.

Blåsigast var det vid bröllopet mellan kronprins Oskar (Oskar I) och Josefina av Leuchtenberg den 19 juni 1823. Då blåste frisk nordostlig vind, men vädret var i alla fall soligt och 20° varmt.

Då kronprins Karl (Karl XV) gifte sig med Lovisa av Nederländerna den 19 juni 1850 var det 21°, omkring halvklart och svag västsydvästlig vind.

Mulet för Carl XVI Gustaf och Silvia

Regnigast hade kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath den 19 juni 1976. Mitt på dagen var det 19°, mulet och uppehåll, men under kvällen och en bit in på småtimmarna föll 6 mm regn.

Sammanfattningsvis har man alltså haft ganska tur med vädret under de sex senaste kungliga bröllopen i Stockholm. Inga riktiga skyfall, stormar eller annat busväder.


Sverker Hellström, Klimatolog