Kung Bore drog söderut

November som helhet var kall i hela landet, till och med mycket kall i norra Norrland. Det föll mindre nederbörd än normalt i norra Sverige, medan månaden blev nederbördsrik i söder, speciellt längs Smålandskusten och på Öland. Vi bjöds på tidiga och rejäla snöoväder som svepte in landet i en vacker vinterskrud.

Blåsig och ostadig inledning

Månaden första dag inleddes blåsigt då ett djupt lågtryck norr om Lofoten i Norge gav hårda västvindar i svenska fjällen. I Tarfala blåste det till exempel upp till 52 m/s i vindbyarna. Norra Norrland var täckt av snö som fallit redan i oktober. Följande dagar kom nederbördsområden in över landet från väster på daglig basis. Den 6 drog kallare luft ner över landet från Ishavet och snötäcket fylldes på i Norrland. Kylan fortsatte att sprida sig ner över Svealand och Götaland de följande dagarna.

Rejält med snö

Månadens första rejäla snöoväder drog kvällen den 8 in över landet från sydväst. Samtidigt tilltog en hård nordostvind. Följande dag rörde sig snövädret snabbt norr ut över landet och det var fortsatt blåsigt. Det blev besvärligt för trafiken på många håll med avåkningar, krockar och köer som följd. I delar av Götaland och Svealand föll det upp till 2 dm nysnö, och Lida i Sörmland och Hallsberg i Närke fick 27 cm. Barmark var det nu i stort sett endast i södra Götaland. Den 10 hade snövädret nått upp till Norrland där Piteå fick 23 cm nysnö. I mitten av månaden dominerades väderläget till stor del av kall och klar luft i norr medan det var milt och regnigt i söder.

Ännu mera snö

Den 22 drog sig den kalla luften i norr längre söder ut över Norrland med en tilltagande nordostvind. Ett utbrett snöområde befann sig över Götaland och södra Svealand. Samtidigt rörde sig ett djupt lågtryck med tillhörande regn från kontinenten norrut in över södra Sverige och till kvällen gick regnet samman med snöfallet. Nästföljande dag fortsatte snön att vräka ner över delar av Götaland samt östra Svealand. Nordostvinden tilltog än mer och kunde tidvis vara hård längs ostkusten. Ölandsbron fick stängas av för all trafik under två timmar under kvällen på grund av vindbyar omkring 30 m/s. Även denna dag blev det stora trafikproblem i Götaland och Svealand. I Kalmar och Jönköpings län blev drygt 2200 elabonnenter utan ström på grund av blötsnön som föll. Den kalla luften i norr fortsatte att avancera söder ut.

Köldrekord i norr

Den 24 uppmättes det i Nikkaluokta i Lappland -36.6 grader, vilket var lägst i landet för säsongen hittills. Snöfallet avtog under dagen den 25, men det blåste fortfarande kraftigt längs kusterna. Så gott som hela landet var nu snötäckt, utom Öland och Gotland och längs med kusterna längst i söder. Kvikkjokk hade denna dag -34.4 grader, vilket var den lägsta novembertemperaturen där sedan mätningarna startade 1888. Den omfattande nederbörden som i östra Götaland inledningsvis föll som regn ledde till översvämningar i Kalmartrakten. Som exempel kan Löttorp på Öland nämnas som mellan den 23 och 25 fick 97 mm. Den 26 och 27 fortsatte det att blåsa friska nordostvindar vilket gav ytterligare snöfall längs ostkusten och sydväst om Vänern och Vättern. Nu hade även sydligaste Sverige blivit snötäckt, så väl som Öland och Gotland.

En vit första advent

Första advent blev vit i hela Sverige. Den 28 låg det i Tidaholm 79 cm snö och Mullsjö med 69 cm, båda i Västergötland. Snöandet fortsatte och orsakade stora problem för både den vägburna som spårbundna trafiken i så väl Götaland som Svealand. Den kalla luften över norra Sverige rörde sig söder ut och under månadens sista dag var det i Stockholm -11.3 grader. Det var den lägsta november temperaturen i Stockholm sedan 1965, då det var -11.6 grader. Månaden som helhet var kall i hela landet, till och med mycket kall i norra Norrland. Det föll mindre nederbörd än normalt i norra Sverige, medan månaden blev nederbördsrik i söder, speciellt längs Smålandskusten och på Öland.