Kraftfull tropisk orkan vid sydöstra Afrika

Den kraftfulla tropiska orkanen Funso, som bildades i torsdags, drabbade den gångna helgen Mocambique i sydöstra Afrika. Orkanen befinner sig nu ute till havs men utgör ändå ett potentiellt hot mot både Mocambique och Madagaskar.

Under torsdagen den 19 januari bildades en tropisk cyklon i sundet mellan Madagaskar och Mocambique. Cyklonen, namngiven till Funso, har under den gångna helgen legat nära nog stilla utanför Mocambiques kust med orkanvindar och mycket regn över de kustnära områdena.

Funso har nu rört sig ut till havs och i kombination med varmt, 28-29°, havsvatten och mycket gynnsamma atmosfäriska förhållanden samlar orkanen nu kraft. Under tisdagsmorgonen hade den växt till en kategori 4 – orkan på Saffir-Simpsonskalan. Den väntas fortsätta tillta i styrka och eventuellt bli den kraftfullaste tropiska orkan som uppträtt i området mellan Madagaskar och Mocambique sedan någorlunda tillförlitliga data finns att tillgå från 1980 och framåt i denna region. 

Trots att orkanen nu befinner sig ute till havs blåser det tropiska stormvindar (18-25 m/s) över både Mocambique och Madagaskar. Funsos prognoserade bana är i nuläget osäker och små avvikelser kan därför få mycket stora konsekvenser. Det mesta pekar dock på att orkanen sakta rör sig åt sydsydost och att dess yttre delar kommer att beröra de mest kustnära områdena i Mocambique och Madagaskar.