Dricksvattenutredningen har arbetat med dricksvattenfrågan i ett brett perspektiv. Några viktiga frågor är klimatförändringarnas förväntade effekt på dricksvattnet, vattentäkternas skydd och hur vattenkvaliteten ska kontrolleras.
Vanligare med vattenbrist på sommaren
SMHI har som underlag till utredningen tagit fram flera rapporter med kunskap om klimatförändringar i olika delar av landet. Fokus har legat på de parametrar som är relevanta för dricksvattenförsörjningen, till exempel vattentillgången i framtiden.
– Vattentillgången i sjöar och vattendrag väntas förändras och förändringen skiljer sig mycket åt mellan olika delar av landet och mellan olika årstider. Sett över hela året väntas Sverige få ökad nederbörd och därmed en ökad vattentillgång i större delen av landet. Däremot visar analyserna på en minskad vattentillgång under sommarmånaderna. De största minskningarna väntas i östra Götaland. Det är en följd av att mer vatten avdunstar när det blir varmare, säger Anna Eklund, hydrolog på SMHI, och fortsätter:
– Redan idag förekommer ibland vattenbrist i detta område och i framtiden väntas det bli vanligare.
Viktig regional planering
Ett av utredningens förslag är att alla länsstyrelser ska ta fram regionala vattenförsörjningsplaner, som ska innehålla en kartläggning av dagens och framtidens behov av dricksvatten och vilka vattenresurser som finns.
– I det arbetet har SMHI en viktig roll i att förmedla mer kunskap om hur klimatet förändras i olika delar av Sverige och därmed påverkar våra vattenresurser, menar Anna Eklund.