Junivädret stundtals en blöt historia

Nästan hela landet har fått mer nederbörd än normalt. I Norrbotten finns några orter som ligger nära sina månadsrekord. Månadstemperaturen hamnar nära den normala eller över den normala i de östra delarna av landet. Solskenstiden hamnar även den nära den normala för juni.

Det här är en första preliminär sammanfattning av junivädret. Den officiella månadskrönikan publiceras någon vecka in i juli.

Åskrik inledning

I början av juni låg en varm och instabil luftmassa över landet och det åskade rejält från västkusten och vidare norrut till Lapplands inland (se bild till höger). Högsommartemperaturer förekom på många håll även det från söder till norr, exempelvis hade Markusvinsa i norra Norrbotten 27,4º. Värmen fortsatte de följande två dagarna med maximitemperaturer kring 25º.

Åskan försvagades då ett högtryck över Brittiska öarna och Norska havet påverkade vädret i Sverige. Emellertid fortsatte åskan i norra Norrland då ett mindre lågtryck passerade. Natten till den 5 blev det någon minusgrad på Sydsvenska höglandet, Hagshult i Småland fick -1,2° som lägst, i samband med klart väder.

Något svalare luft från nordväst drog ner över landet den 8 till 9. I den instabila luften bildades kraftiga åskväder som blev intensiva främst i östra Götaland och östra Svealand. Blixten slog ner i ett ställverk vilket orsakade tågförseningar och ett antal hus sattes i brand den 9.

Vädret stabiliserades efterhand och den 11 och 12 blev ganska soliga dagar. Det var kyligt nattetid i Norrland den 12-13 då till exempel Gielas i södra Lappland hade den preliminärt lägsta månadstemperaturen med -3,6° den 12.

Men nya regnväder följde. Den 13 blev ett regnigt dygn på många håll i landet med allmänt 10-20 mm (se bild nedan). Allra mest fick Klöversträsk i Norrbotten med 40 mm (lokal skur) och Uddevalla i Bohuslän med 32 mm.

Den 15 passerade en högtrycksrygg som gav soligt och blåsigt väder i södra och mellersta Sverige. I Norrbotten hängde rester av nederbörd kvar och på kvällen kom ett nytt nederbördsområde snabbt in från väster mot västra Götaland. Det blev åska och regn och i Vänersborg knäcktes några träd av kraftiga fallvindar eller eventuellt en tromb på kvällen. Typiskt väder var att det var ömsom sol och ömsom skurar i nästan hela landet fram till den 20, som blev en varm och solig dag på de flesta håll i landet. Då hade Markaryd i Småland 28,8°. I nordligaste Sverige fanns det dock kvar rester av nederbörd.

Dygnsnederbörd 26 juni
Dygnsnederbörd 26 juni. Den kraftigaste nederbörden, troligen över 70 mm, i stråket över Götaland fångades inte av SMHIs stationer. Förstora Bild
Dygnsnederbörd 13 juni
Dygnsnederbörd 13 juni. Förstora Bild

Midsommaraftonens väder

Tidigt på morgonen var det uppehåll i nästan hela landet, men två nederbördsområden var på ingång. Över Norska havet låg ett moln- och nederbördsområde som långsamt närmade sig från väster och strax söder om Danmark låg ett intensivt lågtryck vars nederbördområde snabbt skulle blöta ner midsommarfirarna i delar av södra Sverige. Stora mängder regn föll främst i västra Götaland. Det förekom även åska. Nederbörden rörde sig snabbt norrut och låg kring midnatt över södra Norrland. Nu hade det bakats ihop med nederbörden från väster. Minst nederbörd eller ingen alls på midsommarafton var det i östra Götaland, östra Svealand och nordöstra Norrland.

På midsommardagen den 22 låg den kraftigaste nederbörden över mellersta och norra Norrland. Olden i västra Jämtland fick 33 mm och Haparanda 25 mm. I södra Sverige förekom en del skurar. Dock var det ett stråk över östra Götaland, östra Svealand och östra delarna av södra Norrland som slapp nederbörd. De följande dygnen passerade återigen nederbördsområden omväxlande med soliga mellanspel.

Skyfall

Den 25 kom ett lågtryck med nederbörd söderifrån på den klassiska och svårprognoserade Vb-banan. Innan regnet kom fram hann det bli högsommartemperaturer på några håll i Svealand och i norra Norrland.

Regnet nådde södra Götaland på eftermiddagen och norra Götaland och Svealand på kvällen och natten till den 26. De största dygnsnederbördsmängderna, allmänt över 40 mm för den 26, verkar ha fallit i ett stråk över södra Öland och över sydöstra Småland, vidare upp mot Vättern och Vänern och gränsområdet mellan Värmland och Dalsland (se bild ovan). Nederbörden var lokalt mycket kraftig och de största mängderna fångades inte av någon av SMHIs mätare, men drygt 70 mm enligt privata observationer. Bland annat Mörbylånga på Öland liksom delar av centrala Kalmar drabbades av översvämmade källare och vattenfyllda gator.

Nederbörden nådde södra Norrland under förmiddagen den 26 och då var stora delar av södra Sverige utsatt för regn. Lågtryckets centrum rörde sig över Götaland åt nordväst och låg över Oslo kring midnatt. De tillhörande fronterna rörde sig norrut över Sverige. Vädret med skurar och regnområden blandat med sol ser ut att fortsätta månaden ut.

Preliminär avvikelse från normal medeltemperatur i juni 2013.
Preliminär avvikelse från normal medeltemperatur i juni 2013 (t.o.m. 27 juni). Förstora Bild
Preliminär avvikelse från normal månadsnederbörd i juni 2013.
Preliminär avvikelse från normal månadsnederbörd i juni 2013 (t.o.m. 27 juni). Förstora Bild