Juni hittills regnigt och svalt

En av de kyligaste och regnigaste junimånaderna på många år går mot sitt slut. Inte sedan 1991 har juni varit så grå och fuktig för den vanlige semesterfiraren.

Sommarens första månad har karakteriserats av ostadigt väder. Möjligen skulle man kunna kalla det för stabilt instabilt. I stora delar av landet, framförallt i de östra delarna har det fram till och med den 25 fallit 2-4 gånger mer än vad som är normalt för hela juni månad.

I en del fall har det även kommit riktigt stora regnmängder under enskilda dygn. Störst dygnsmängder har hittills noterats i Sandhem (Västergötland) där det föll 53,2 mm den 25 och i Mållilla (Småland) kom det 50,6 mm den 24. Men det har framförallt regnat ofta. Vid ett 40-tal stationer har det kommit minst en millimeter regn under minst 20 av junis 25 första dagar.

Det har regnat mycket de senaste två dygnen (24-25 juni) mellan 30 och 50 mm i främst Götaland med lokalt mer än 70 mm. Men regnrekord för juni som helhet och för platser med mer än hundraåriga serier finns hittills endast för Stockholm och Svenska Högarna. För kortare serier har fler rekord slagits och det kan bli för fler orter innan månaden är över.

Stockholm, som har den näst längsta mätserien i Sverige, får ett nytt maximirekord för juni. Fram till och med den 25 juni har det kommit 146 mm i Stockholm. Det gamla rekordet från 1956 var på 113 mm, så det är med bred marginal som det gamla rekordet överträffas.

Trots nya rekord i Stockholmsområdet så är det ändå inte där det kommit mest nederbörd. På flera andra håll i har det hittills fallit över 150 mm. Högsta noteringarna är från Valla i Södermanland med 187 mm och Skara i Västergötland där man kommit upp i 174 mm. Den högsta uppmätta juninederbörden i Sverige är ca. 100 mm större. 1987 fick Klövsjö i Jämtland hela 278 mm.

Satellitbild 25 juni kl 10
Satellitbild från 25 juni kl 10 Förstora Bild
Satellitbild 25 juni kl 14
Satellitbild från 25 juni kl 14 Förstora Bild
Radarbild 25 juni kl 11.30
Radarbild från 25 juni kl 11.30 Förstora Bild

Stormbyar ute på Landsort

Det var inte bara regnigt den 24-25 utan även blåsigt, speciellt vid Svealandskusten. Allra mest blåste det ute på Landsort på morgonen den 25 då byvinden kom upp i 25 m/s, dvs. stormstyrka. Medelvinden var dock som högst ”bara” 21 m/s.

Solfattigt och kyligt

Allt regnande har också inneburit att det varit mycket mulet väder och solen har haft svårt att komma åt att värma mark och luft. Praktiskt taget hela landet har haft mindre eller betydligt mindre solskenstid än normalt. Sannolikt blir det dock inte några nya bottenrekord för solskenstiden.
Medeltemperaturen ligger i allmänhet 1-2° under den normala för juni. Lite sol har också inneburit blygsamma maximitemperaturer. Hittills har 25-gradersstrecket preliminärt bara passerats en enda gång och på en enda av våra dagligrapporterande stationer vilket inträffade den 21 i Göteborg där det då noterades 25,1°. Normalt får vi i juni cirka 2 till 6 dagar med temperaturer över 25° i de inre delarna av södra Sverige. Det har dock hänt att temperaturen aldrig når över 25° i juni i hela landet men det sker inte ofta. Sedan 1881 har det bara hänt en gång och det var 1991.

Fin midsommar

Midsommarstång

Trots det ofta mulna och regniga vädret skedde en stabilisering runt midsommar. I södra delen av landet blev det soligt och förhållandevis varmt under den 20-21. I södra Götaland blev dock midsommarafton den 22 regnig. Från Svealand och norrut kom det regniga vädret något senare, vilket ledde till en vacker midsommarafton i större delen av landet. Av SMHIs solstationer var det Umeå som med dryga 18 timmar fick mest solskenstid under midsommarafton. Lufttemperaturen var dock tämligen blygsam med maximitemperaturer på 20-22° i Svealand och Norrland.

Torrt väder

Hela Sverige har inte haft blött väder i juni. Skåne och Blekinge hade länge underskott i nederbörd för juni månad, men när regnet slog till de senaste dygnen byttes detta till ett litet överskott.
Ett annat område är norra Jämtlandsfjällen och stora delar av Lapplandsfjällen där man fått mindre nederbörd än normalt hittills. Även inom ett mindre område av mellersta Norrlandskusten strax norr om Härnösand upp till Umeå har haft lite torrare än normalt hittills i juni. Med tanke på att det väntas vara någorlunda stabilt väder i de här områdena resten av månaden så kommer månaden som helhet att bli torrare än normalt där.

Fastlåst väderläge

Det ostadiga väder som vi har haft beror på att vi just nu har ett mäktigt högtryck över Grönland som för ner kall luft norrifrån. I gränszonen till varmare tropikluft bildas lågtryck som drar in från väster över oss.