Isfritt på Sveriges sjöar

Isen är nu borta från Sveriges sjöar. För den som tycker att det verkar sent kan nämnas att islossningen i fjällen i år skett tidigare än normalt och att isen på fjällsjöarna i extremfall faktiskt har gått upp en hel månad senare än i år.

Iskristaller
På våren försvagas isen genom att solstrålarna förstör fogarna mellan de långa iskristallerna. Foto Stina Nyman Förstora Bild

Nu har isen gått upp på Sveriges sjöar. SMHI har ett observationsnät för islossning i ca 150 sjöar runt om i landet. Av dessa sjöar är det Torneträsk och Överuman i Lappland som brukar bli isfria sist.

I år gick isen upp på Överuman 1 juni och på Torneträsk 3 juni. Det är drygt en vecka tidigare än normalt. Det är inte ovanligt att isen på dessa sjöar ligger kvar ända till midsommar och 1955 gick isen på Överuman upp så sent som 4 juli.

Islossningen i Sveriges sjöar har i år skett mer samlat än den brukar. Islossningen skedde i början av april i de sydligaste delarna, vilket är ett par veckor senare än normalt. Det varma och soliga vädret i norra Sverige under maj gjorde att islossningen där gick ganska snabbt. Isen på alla sjöar i SMHI:s observationsnät har nu gått upp, men is kan finnas kvar ett tag till på sjöar på högfjället.