Expertmötet om kortlivad klimatpåverkande gaser är ett resultat av ett beslut fattat på IPCCs 46:e möte i Montreal, Kanada. Nomineringen av svenska experter sker via SMHI som är den nationella kontaktpunkten för IPCC. För att komma med i processen behöver experter skicka in personligt underlag, se information nedan och i högerspalten.
(SLCF, Short-lived climate forcers kallas också SLCP, Short-lived climate pollutants)
Expertmötet syftar till:
- Att granska befintligt metodarbete för att uppskatta utsläpp av SLCF (till exempel studier av mätmetoder, metodvägledning som utvecklats av andra organisationer, inventeringar som genomförts av vissa länder) i syfte att beakta lämpligheten för IPCC att utveckla metodvägledning.
- Att överväga vilka typer av SLCF som bör prioriteras i det eventuella framtida arbetet med att utveckla inventeringsmetodiken med hänsyn tagen till osäkerheter i utsläppsestimat och eventuella tillämpliga gemensamma mätvärden, samt i vilken utsträckning det kommer att bidra som beslutsunderlag för policys och åtgärder för utsläppsminskningar.
- Att överväga hur inventeringsmetodiken för SLCF skulle relatera till den befintliga inventeringsmetoden på växthusgaser (Vilken typ av element i den befintliga GHG-inventeringsmetoden kan eller inte kan tillämpas på SLCF?).
- Att identifiera luckor i den vetenskapliga förståelsen gällande uppskattningar av SLCF-utsläpp som måste fyllas i av det vetenskapliga forskningssamhället.
- Att granska befintligt metodiskt arbete för att kvantifiera den globala strålningens direkta och indirekta effekter på SLCF, med fokus på ny kunskap som framkommit sedan IPCC: s femte utvärderingsrapport (AR5).
- Att identifiera luckor i vetenskaplig förståelse om uppskattningar av direkt och indirekt klimatpåverkan från SLCF på strålningsdrivning och klimatpåverkan, inklusive implikationer på moln, som bör fyllas i av det vetenskapliga forskningssamhället.
För att uppnå målen med expertmötet önskar IPCC att olika experter deltar;
- Nationella växthusgasinventionsexperter som är bekanta med TFI-arbetet
- Inventerare som har erfarenheter av att utveckla SLCF-utsläppsförteckningar
- Experter som arbetar med metodarbete för att kvantifiera SLCF-utsläpp
- Experter på övervakning av SLCF-atmosfärskoncentrationer samt källor och utsläppstrender på sektorsnivå samt regional och global skala
- Experter på global strålningsdrivning (via direkta och indirekta effekter) och emissionsmängder av SLCF
- Experter på lokal/regional klimatpåverkan av SLCF
- Experter på fördelar av SLCF-reduktion (hälsa, växtutbyte, ekosystem)
- Användare av SLCF-utsläppsinventeringar (Beslutsfattare)
CV och ansökan senast den 5 mars
Mer utförlig information om arbetet finns i bilaga 1 i högerspalten där också ansökningsblanketten finns.
För att nominera en expert, skicka in ett CV och en ifylld version av den ansökningsblankett som finns i högerspalten (bilaga 2) till ipccfocalpoint@smhi.se senast måndagen den 5 mars 2018 för att vi ska ha möjlighet att nominera er. Observera att det är viktigt att anmälningsformuläret är fullständigt ifyllt.