Låga och höga vattenflöden under hösten
Inledningen av det hydrologiska året 2013/2014 var i södra Sverige mycket torr. Vattennivåer och vattenflöden var mycket låga och mest extrem var situationen i småländska sjöar. Ett exempel är sjön Möckeln där man uppmätte den lägsta nivån sedan 1934. I december föll en hel del regn, framförallt i sydvästra Sverige. Flödena blev höga i många vattendrag, bland annat Örekilsälven.

Mild vinter
Med undantag av januari var vintern mild i hela landet. Det dröjde länge innan vi fick snö och is. Isen och snön försvann också tidigt. Tiden med is på sjöar blev rekordkort, främst i Dalarna och södra Norrland. Ett exempel är Orsasjön som var istäckt endast 62 dagar jämfört med normala 141 dagar.
Vårflod
Vårfloden var lugn i de flesta områden, men några undantag finns. Under andra delen av maj tog snösmältningen fart i de södra fjälltrakterna, vilket medförde att vattenflödena blev höga. I de övre delarna av Klarälven uppmättes de högsta flödena sedan vårfloden 1995.
I juni kom snösmältningen igång i Lapplandsfjällen. Vattenflödena blev något högre än en normal vårflod i många små och medelstora vattendrag, men även i Piteälven och Muonioälven.
Skyfall i augusti
Andra delen av augusti bjöd på extrema regn vid flera tillfällen med lokala översvämningar som följd. Mycket stora regnmängder föll lokalt i Halland, västra Götaland och Värmland. Flödena blev höga i många små vattendrag, men även i Nissan. Problem med översvämningar inträffade bland annat i Getinge och Kristinehamn.
Den 31 augusti föll åter mycket regn, denna gång i sydvästra Skåne. Dagvattensystemen i Malmö kunde inte ta emot de stora vattenmängderna. Flera områden i staden översvämmades och det blev mycket stora störningar i trafiken.
Åter låga vattenflöden
Samtidigt som delar av sydvästra Sverige fick mycket regn var situationen den omvända i östra Sveland och sydöstra Norrland, där många vattendrag hade extremt låga vattenflöden.