– Vi hydrologer räknar på hur mycket vatten det finns tillgängligt för de olika behov som finns i vårt samhälle. För att kunna få med allt vatten i beräkningen av vårfloden måste den snön som började lagras redan hösten innan tas med. Det är också viktigt att marken och sjöarna har hunnit fyllas upp efter sommaren för att få ungefär samma utgångsläge vid beräkningen olika år. Den 1 oktober är bästa startdatum för att tillgodose dessa behov i olika delar av Sverige och det är då det hydrologiska nyåret infaller, berättar Åsa Johnsen, hydrolog på SMHI.
Torr inledning av det hydrologiska året
Lite nederbörd under starten av det hydrologiska året gjorde att flödena i vattendragen sjönk i nästan hela landet. På sina håll var det den lägsta oktobernederbörden som uppmätts.
Under hösten gav riklig nederbörd i kombination med fuktig mark upphov till mycket höga flöden i västra delen av Götaland.
Varierande vinter
I december var flödena högre än normalt i stora delar av landet med undantag för Gotland och i sydöstra Götaland där flödet fortfarande var under det normala. Under vintern var grundvattennivåerna i sydöstra Sverige mycket under det normala för årstiden.
Under februari regnade det i allmänhet mer än normalt. Flödena i vattendragen var något över de normala i stora delar av landet. I nordvästra Götaland förekom höga flöden.
Lugn vårflod i söder, höga flöden i norr
Vårtemperaturer i stora delar av landet i mars startade snösmältningen i Svealand och Götaland men inga kraftigare vårflöden uppmättes.
Under våren fortstatte de låga flödena i östra Götaland och på Gotland.
1 april: Torr ankomst av våren i södra Sverige
I början av maj smälte snön snabbt och flödena blev höga i vattendragen i nordöstra Norrland. Höga flöden förekom både i de mindre vattendragen och i Kalixälven och i Torneälven.
Ostadigt väder och mycket nederbörd i kombination med snösmältning ledde till att flödena blev höga i delar av norra Svealand, speciellt i de övre delarna av Västerdalälven och Klarälven i mitten av maj. I Görälven, i övre delarna av Västerdalälven, uppmättes det högsta vattenflödet sedan vårfloden 1959.

Fortsatt torrt under sommaren
Sommarmånaderna var torra med låg vattenföring i sydöstra Sverige. Grundvattennivåerna i samma område var extremt låga, de lägsta sedan mätningarna började under 1960-talet.
I augusti var vattenföringen mycket låg i stora delar av Götaland och östra och mellersta Svealand. I stora delar av Norrbottens län var däremot vattenföringen över det normala.
22 september: Låga vattennivåer i sydöstra Sverige
