På uppdrag av Elforsk har SMHI tillsammans med Ehlin Consulting och SKUTAB sammanställt rapporten "Miljöeffekter av stora kylvattenutsläpp". Rapporten grundar sig på forskning, undersökningar och beräkningar gjorda från 1960-talet till idag.
- Faktamaterialet vi använt är så stort och går så långt bakåt i tiden att det troligen är världsunikt, säger Sture Lindahl, oceanograf på SMHI.

Mängden vatten motsvarar Norrlandsälvarna
Den mängd kylvatten som Sveriges fyra kärnkraftverk hanterar motsvarar det sammanlagda flödet i de stora norrlandsälvarna. När kylvattnet passerar och släpps ut i kustvattnet har det värmts upp ca 10 grader.
Den nya rapporten kartlägger storleken på de uppvärmda områdena och hur växter och djurliv här har påverkats. Sture Lindahl kommenterar:
- Rapporten innehåller mängder av fakta om olika frågeställningar. Generellt sett kan man säga att den negativa miljöpåverkan var mindre än man befarat. Det största miljöproblemet är fisk som sugs med i kylvattnet och dör, vilket både är ett ekologiskt och ekonomiskt problem.
Det är också ett miljöproblem att temperaturen i kylvattensystemen ibland överskrider vissa organismers toleransnivå, även om dessa problem i Sverige varit av måttlig omfattning då inte stora koncentrationer av fisk berörts, och då viktiga vandringsvägar påverkats endast i undantagsfall.