Höststormen Simone drar in med full kraft

En rekordlång period med 594 stormfria dygn i svenska farvatten är nu på väg att brytas, och det med besked.Ett oväder som redan drabbat Brittiska öarna drar in över Sverige senare under måndagen. SMHI har därför gått ut med klass 3-varning (den högsta varningsklassen) för västra Götaland och Kattegatt.

Ett oväder, som SMHI namngett till Simone, kommer att medföra mycket besvärligt väder från senare delen av måndagen och en bit in på tisdagen. Hårdast drabbas västra Götaland med risk för orkanstyrka i vindbyarna närmast kusten och stora regnmängder. Det kan även bli stora vattenståndsvariationer med mycket högt vattenstånd vid Hallandskusten och kring Göteborg, och mycket lågt vattenstånd i Öresund.

Ovädret har redan orsakat mycket hårda vindbyar i södra England, där Langdon Bay rapporterade orkanbyar på 37 m/s klockan 09 svensk tid.

Vid middagstid uppmättes ännu kraftigare vindbyar vid den holländska kusten, där Texelhoors hade 41 m/s klockan 12.

Väderanalys gällande klockan 07 den 28 oktober 2013.
SMHIs väderanalys gällande klockan 07 den 28 oktober 2013. Förstora Bild

Rekordlång stormfri period har föregått ovädret

Senast det blåste storm i svenska farvatten var den 12 mars 2012, då Bjuröklubb vid Västerbottenskusten noterade västnordväst 26 m/s i medelvind. Sverige har alltså i 594 dygn varit förskonat från stormvindar, vilket är ett unikt rekord. Den tidigare längsta perioden var 395 dygn mellan den 25 november 2008 och 24 december 2009.

Lågtrycket som hör samman med Simone väntas ha ett lufttryck av omkring 967 hPa när det mot måndag kväll når in över västkusten. Det är ett mycket lågt värde, men inget rekord. Det svenska oktoberrekordet är 954,1 hPa den 19 oktober 1970.

Den gången var dock inte vindhastigheterna rekordhöga. Det var de däremot den 17 oktober 1967, då Ölands södra udde uppmätte 40 m/s i medelvind. Det är inte bara svenskt oktoberrekord, utan även rekord oavsett månad (fjällstationer undantagna).