Höstlik september

I september följde lågtrycken tätt efter varandra. Mitten av månaden bjöd på några sensommardagar, men sedan kom hösten till större delen av Sverige.

I september kom lågtrycken på rad in över landet. Temperaturen var inledningsvis lite över det normala, varefter den sjönk och hösten fick fotfäste i Norrland. Månadens lägsta temperatur -7,3° noterades på morgonen den 10 september i Naimakka i norra Lappland.
Det har blåst vid några tillfällen, men medelvinden har inte nått stormstyrka utanför fjällen.

Kring den 10 september kom en sista pust av sommarvärmen och vi noterade en högsommardag på några platser i Skåne och nästan en högsommardag den 11 september i Oskarshamn som missade med två tiondelar. Därefter pendlade temperaturen kring det normala tills kallare luft drog ner hösten över de södra delarna av landet den 19 september.

Den 24 september blev på de flesta håll en solig och fin höstdag. De följande dygnen kom dock en rad med nederbördsområden in från sydväst vilket gav ganska stora mängder regn. Längst upp i norr övergick nederbörden till snö på kvällen den 27. Men det blev bara några cm på några platser i norra Lappland.

Envist regnande

Det de flesta förknippar månaden med är nog det envisa regnandet varav det mesta föll i slutet av månaden. Dessförinnan var det faktiskt ganska torrt i stora områden i mellersta och sydöstra Sverige, varav de torraste platserna bara har fått halva normala septembernederbörden.

Mer än normalt har fallit i västra Götaland och i nordöstra Norrland. Lokalt kan det där ha blivit den tredje största mängden på hundra år. Även förra årets september var mycket regnig i nordöstra Norrland.

De resterande dagarna av månaden fortsätter regnandet i form av nederbördsområden och skurar.