Hösten 2014 – varm, solig och mulen

Den svenska hösten började som en förlängd sommar. Sedan har årstiden fortsatt bjuda på både värme och sol. Avslutningen på hösten blev mycket mulen i södra Sverige och solig i de norra delarna av landet.

Hösten inleddes högtrycksbetonat vilket gav en förlängd sommar. Den 21 till 22 september passerade årets enda höststorm ganska obemärkt. Vid svealandskusten uppmättes dock vindbyar över 30 m/s. Efter stormen blev det kallare och säsongens första rejäla snötäcke utanför fjällen föll till den 25 september.

Även oktober inleddes med sol men i mitten av månaden föll det stora mängder nederbörd främst i västra Götaland, vilket till sist summerades till ett nytt svenskt oktoberrekord i Heden i Bohuslän.

November inleddes varmt för årstiden med rekord i södra Sverige. Månaden dominerades av en beständig högtryckrygg som gav mycket mulet väder i södra halvan av landet och mycket soligt i den norra. Bottenrekord noterades i Stockholms mer än sekellånga serie med solskenstid och samtidigt blev det topprekord i Kiruna vars mätningar inleddes 1958.

Temperatur

Årets höst blev mild i så gott som hela Sverige. Det största temperaturöverskotten hamnade i södra halvan av landet. 

Temperaturavvikelse för månaderna september, oktober och november 2014.
Temperaturavvikelse för månaderna september, oktober och november 2014. Förstora Bild

Nederbörd

Allmänt inleddes och avslutades hösten torrt med en rejäl rotblöta däremellan främst i ett stråk från nordvästra Götaland upp emot Ångermanland.

Heden i Bohuslän noterade ett nytt månadsrekord för oktober med 333 mm.

Nederbördsavvikelse (%) för september, oktober och november 2014.
Nederbördsavvikelse (%) för september, oktober och november 2014. Förstora Bild

Höstens enda storm

Den 21 till 22 september passerade en storm och de högsta vindstyrkorna uppmättes på Örskär med byvindar på som mest 30,5 m/s. 

Snö, vinter och is

Den 10 oktober etablerade sig ett sammanhängande snötäcke i mellarsta Norrlands inland. Men då det blev varmare i slutet av månaden försvann snön utom i fjällnära områden. I början av november fick norra Norrland ett mer permanent snötäcke, men i mellersta och södra Norrland hade snön svårt att etablera sig.

Den meteorologiska vintern kom till fjällen i slutet av september och i början av oktober till norra halvan av Norrland. Därefter gjorde den ett uppehåll till slutet av november. Då fortsatte den söderut till och med norra Svealand samt till högre belägna delar av Sydsvenska höglandet.

Ytvattentemperaturen har legat över nollan ända upp i Bottenviken så någon havsis har inte förekommit under hösten.

Åska

De åskrikaste dygnen under hösten blev den 21 och 22 september över främst östra Svealand i samband med stormpassagen. Följt av den 25 september och den 1 november båda dessa fall över främst Bohuslän.