Högsommarvärme i norra Sverige

Varm och fuktig luft från öster har under de senaste dagarna gett högsommarvärme i landets norra delar. I helgen noterades 28 grader i Haparanda. För övrigt har maj varit kallare och blötare än normalt i stora delar av landet.

Mycket varm och fuktig luft från Ryssland har under de senaste dagarna strömmat in över landets norra delar där man kunnat njuta av högsommarvärme under den gångna helgen.

Haparanda rapporterade under lördagen 28 grader, vilket inte bara är årets hittills högsta notering utan även den högsta temperatur man uppmätt där någon majmånad sedan mätningar av maximitemperatur startade 1873. Den absolut högsta temperatur som noterats i Norrland under maj är 30.6 grader den 31 maj 1971 i Överkalix-Svartbyn.

Kall och blöt maj i stora delar av landet

Årets majmånad har för övrigt varit kallare än normalt i större delen av landet, framför allt i de södra och västra delarna. Maj har hittills även varit blötare än vanligt i stora delar av Sverige, på sina håll tom mycket blöt.

I de inre delarna av södra Norrland och ner till Siljanstrakten har man redan nu fått mer nederbörd än vad som faller under en normal majmånad.

I Sveg och Mora har man exempelvis hittills fått 154 % samt 185 % av normal majnederbörd. Det torraste vädret har man i huvudsak haft längs med Norrlandskusten.

Se temperaturens avvikelse från det normala

Se nederbördens avvikelse från det normala